9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalExporturile Chinei au crescut peste așteptări în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale...

Exporturile Chinei au crescut peste așteptări în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale cu SUA

Exporturile Chinei au crescut peste așteptări în aprilie, după declinul neașteptat din luna precedentă, ceea ce arată că cererea globală se menține relativ puternică și protejează economia în contextul conflictului comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.

Importurile au crescut la rândul lor peste așteptări în aprilie, sugerând că și cererea internă se menține ridicată, o veste bună pentru guvernanații care vor să atenueze impactul oricăror șocuri comerciale. Datele au fost publicate într-o perioadă în care cele mai mari două economii ale lumii s-au avertizat reciproc în ultimele luni cu tarife în valoare de zeci de miliarde de dolari, provocând îngrijorarea că Washingtonul și Beijinul s-ar putea angaja într-un adevărat război comercial care ar dăuna creșterii globale și piețelor financiare, scrie News.ro.

Exporturile au urcat în aprilie cu 12,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, de peste două ori mai mult decât anticipau analiștii, inversând declinul de 2,7% înregistrat în martie care, potrivit economiștilor, a fost provocat de factori sezonieri.

Conflictul comercial cu Washingtonul a amplificat temerile că măsurile punitive reciproce ar putea să încetinească creșterea economiei chineze în acest an, iar discuțiile bilaterale care au avut loc la Beijing săptămâna trecută nu au liniștit îngrijorările. Discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare la Washington, a anunțat luni Casa Albă.

Surse apropiate situației au spus că China s-a oferit să cumpere mai multe bunuri americane și să reducă tarifele la unele bunuri, între care automobile. Administrația Trump a cerut reducerea cu 200 de miliarde de dolari a surplusului comercial al Chinei cu Statele Unite, tarife mult mai mici și subvenționarea tehnologiei avansate. Excedentul comercial al Chinei cu SUA a crescut la 22,19 miliarde de dolari în aprilie, de la 15,43 de miliarde de dolari în martie, potrivit calculelor Reuters bazate pe date publicate marți.

În perioada ianuarie-aprilie, surplusul a urcat la 80,4 miliarde de dolari, comparativ cu 71 de miliarde de dolari în intervalul similar al anului trecut. Exporturile Chinei în Statele Unite au crescut cu 13,9% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, față de un avans de 14,8% în intervalul ianuarie-martie.

Importurile din SUA au crescut în aceeași perioadă cu 11,6%. Importurile totale ale Chinei au crescut la rândul lor peste așteptări în aprilie, cu 21,5% în termeni anuali, față de un avans de 14,4% în martie. În acest fel, surplusul comercial al Chinei a fost de 28,78 de miliarde de dolari în aprilie, fiind peste estimările analiștilor, de 24,7 miliarde de dolari. În martie, China a consemnat în martie un deficit comercial de 4,98 de miliarde de dolari.

 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă