14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalExecutivul din Hong Kong a suspendat proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor...

Executivul din Hong Kong a suspendat proiectul de lege privind extrădarea suspecţilor către China

Metropola Hong Kong a cunoscut miercuri cele mai grave violenţe politice de după retrocedarea sa către China, în 1997. Zeci de mii de protestatari, un milion după anumite estimări, au fost dispersaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Opoziţia faţă de proiectul de lege reuneşte avocaţi, asociaţii juridice influente, camere de comerţ, jurnalişti, militanţi şi diplomaţi occidentali.

Presiunile diplomatice sunt în creştere după ce lideri precum premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au reacţionat faţă de evenimentele din Hong Kong.

La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.

De partea sa, China a denunţat joi ceea ce a numit ”o ingerinţă” a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong. ”Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca” în afacerile din Hong Kong, ”care sunt exclusiv chestiuni interne chineze”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne. 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă