Eurodeputații cer revenirea la o circulație transfrontalieră liberă

Redeschiderea granițelor, chiar dacă epidemia continuă, este necesară pentru a asigura redresarea economică a UE, afirmă deputații din Parlamentul European.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

21.06.2020 - 19:35

Eurodeputații solicită restabilirea rapidă și completă a liberei circulații transfrontaliere, anunță un comunicat transmis, duminică, de Parlamentul European.

"Frontierele trebuie redeschise respectând principiul nediscriminării", consideră europarlamentarii. 

"O revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie. Deputații resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor", subliniază comunicatul Parlamentului European.

„Deși este o veste bună faptul că se ridică din ce în ce mai multe restricții la frontierele interne, modul în care s-a făcut acest lucru lasă mult de dorit. Fără revenirea la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, lipsește o piatră de temelie esențială în drumul nostru către redresare. O revenire completă la libera circulație, nediscriminarea, încrederea reciprocă și solidaritatea sunt măsuri esențiale bazate pe valorile centrale ale UE”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile din Parlamentul European.

Comentarii