Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Estonia: Cinci ani de închisoare pentru un spion rus

Un tribunal estonian a condamnat un rus acuzat de spionaj în folosul Moscovei la cinci ani de închisoare, potrivit unui document judiciar, în cel mai recent caz care implică Rusia în ţările baltice, conform AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.09.2019 - 21:48

Bărbatul este identificat doar cu iniţialele A.A., descris succint drept originar din Rusia care a primit o pregătire secundară, potrivit unui document consultat de agenţia de presă franceză. El a fost arestat în mai 2019, apoi acuzat de spionaj, potrivit documentului.

Un tribunal regional din Tallinn l-a declarat vinovat la 29 august, condamnându-l la cinci ani de închisoare şi la o amendă de 1.300 de euro.

Serviciul estonian de contraspionaj ISS a refuzat să comenteze asupra cazului, afirmând că va continua să exploreze pistele identificate la acea dată.

Estonia a arestat cel puţin 15 persoane recrutate de spionajul militar rus GRU şi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în ultimii ani, potrivit agenţiei de presă BNS.

Tallinn şi Moscova au făcut de asemenea schimb de mai mulţi spioni condamnaţi în ultimii ani.

O altă republică baltică, Lituania, a anunţat la sfârşitul anului trecut că a destructurat o reţea de spionaj local ce lucra pentru Rusia şi a plasat în detenţie mai mulţi lituanieni care au recunoscut că au spionat în folosul Moscovei.

Declanşarea crizei ucrainene în 2004 a dus la escaladarea tensiunilor între republicile baltice şi Rusia, tensiuni ale căror origini pleacă încă din epoca sovietică.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au redobândit independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, şi au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004, suscitând critici vehemente din partea Moscovei.

Comentarii