5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO INCENDIAR Erupție a vulcanului Fuego din Guatemala. Bilanțul este tragic

VIDEO INCENDIAR Erupție a vulcanului Fuego din Guatemala. Bilanțul este tragic

UPDATE 21.30 Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 46 au fost rănite duminică seara în urma erupţiei unui vulcan foarte activ din Guatemala, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de protecţia civilă şi citat de AFP.

UPDATE: Vulcanul Fuego şi-a încheiat erupţia de 16 ore cu un bilanţ de 25 de morţi şi 1,7 milioane de persoane afectate

Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a încheiat, după 16 ore, activitatea şi cea mai violentă erupţie care s-a soldat cu 25 de morţi şi 1,7 milioane de persoane afectate, relatează luni EFE.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) a informat că vulcanul, situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, din vestul ţării, şi-a încheiat erupţia.

Coloana de cenuşă expulzată de vulcan a ajuns până la 10.000 de metri înălţime, însă la ora locală 22:00 (04:00 GMT ) a coborât până la 4.500 metri, potrivit Insivumeh.

Staţia seismică FG3 a înregistrat ultimul flux piroclastic la ora locală 18:45 (00:45 GMT), iar apoi vulcanul a înregistrat explozii normale cu degajare masivă de gaze.

Undele de şoc şi tunetele au dispărut, notează Insivumeh, care a precizat că “erupţia s-a încheiat, dar că există cenuşă în aer pe o distanţă de 20 de kilometri de perimetrul vulcanului”.

Insivumeh a avertizat însă că există posibilitatea ca vulcanul, cu o înălţime de 3.763 metri, să-şi reia erupţia.

În departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez a fost declarată alerta roşie, cea maximă, iar în restul ţării măsuri de prevenire.

Până acum erupţia vulcanică a provocat moartea a 25 de persoane, 20 de răniţi un număr nedeterminat de dispăruţi şi 1,7 milioane de persoane afectate.

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi alte 20 rănite duminică în Guatemala de erupţia vulcanului Fuego care a aruncat lavă şi cenuşă asupra unei zone extinse, a anunţat Protecţia civilă citată luni de AFP şi EFE. 

Mii de persoane au fost evacuate.

Cu o înălţime de 3.763 de metri, Vulcanul Fuego (Vulcanul Foc, în spaniolă) se află la 35 de kilometri de capitală.

Aeroportul internaţional din Ciudad de Guatemala a fost închis temporar, ca urmare a cantităţii mari de cenuşă vulcanică aruncată în aer. Echipe ale personalului aeroportului şi ale armatei au curăţat pistele pentru a permite reluarea traficului aerian, potrivit Direcţiei generale a aviaţiei civile.

Erupţia a afectate localităţile rurale din apropierea vulcanului şi oraşul colonial Antigua, cea mai importantă destinaţie turistică din Guatemala.

În total 1,7 milioane de persoane sunt afectate în diferite grade de această catastrofă, a precizat Protecţia civilă.

Autorităţile decretează starea de calamitate în trei departamente

Guvernul din Guatemala a decis luni să decreteze starea de calamitate naţională în departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez din apropierea vulcanului Fuego, în urma erupţiei de duminică a colosului, care a provocat moartea a cel puţin 25 de persoane, relatează luni EFE.

Potrivit decretului emis de Consiliul Miniştrilor, ce urmează să fie aprobat de Parlament (Congres), măsura a fost emisă deoarece erupţia a provocat “pierderi omeneşti, a afectat infrastructura şi serviciile esenţiale şi pentru a evita consecinţe mai grave şi a permite ca în locurile afectate să fie întreprinse acţiunile necesare, pentru a evita sau a reduce efectele” erupţiei vulcanului Fuego, cea mai violentă din ultimii 40 de ani.

Vulcanul Fuego a provocat în septembrie 2012 evacuarea a aproximativ 10.000 de locuitori, iar de atunci au mai avut loc câteva erupţii.

În afară de Fuego, în Guatemala mai există doi alţi vulcani activi, Santiaguito (în vet) şi Pacaya (în sud), la 30 km de capitală. 

ONU se solidarizează cu familiile victimelor erupţiei vulcanului din Guatemala 

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat luni solidaritatea faţă de familiile celor care au murit sau au fost răniţi de erupţia vulcanului Fuego din Guatemala, relatează EFE.

ONU şi-a exprimat de asemenea disponibilitatea de a sprijini guvernul preşedintelui Jimmy Morales şi societatea guatemaleză pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă.

Pe de altă parte, a considerat important să fie dublate eforturile şi măsurile pentru a preveni ca şi alte localităţi să fie afectate de erupţia colosului.

Naţiunile Unite au pus la dispoziţia statului guatemalez mecanismele de asistenţă umanitară, în conformitate cu protocoalele prevăzute.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă