14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan vrea să redenumească fosta catedrală Sfânta Sofia în 'moscheea Sfânta Sofia'

Erdogan vrea să redenumească fosta catedrală Sfânta Sofia în ‘moscheea Sfânta Sofia’

Întrebat în timpul unui interviu televizat despre o posibilă intrare gratuită la muzeul Sfânta Sofia, şeful statului turc a răspuns: “Nu este imposibil. (…) Dar nu o vom face sub numele de +muzeu+, ci +moscheea Sfânta Sofia+”.

Remarca sa a provocat un “oh” de surpriză din partea jurnalistei care i-a pus întrebarea la canalul TGRT Haber, notează France Presse.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea la Intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi Cornul de Aur, biserica Sfânta Sofia este în mod regulat obiectul unor polemici între creştini şi musulmani care îşi dispută utilizarea ei.

Această biserică, în care erau încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu pentru a fi, spune legea, “oferit umanităţii”.

Preşedintele Erdogan se află în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie care se anunţă strânse în marile oraşe precum Ankara şi Istanbul.

Statutul acestui monument, în prezent înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi vizitat de milioane de turişti în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanţi musulmani din Turcia.

De la venirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au multiplicat în interiorul Sfintei Sofia, mai ales cu şedinţe de citire a versetelor din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului.

Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, şi-a exprimat în repetate rânduri preocuparea faţă de iniţiativele de a contesta statutul Sfintei Sofia.

Subiectul a fost din nou evocat după atentatul comis pe 15 martie de un extremist de dreapta împotriva a două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, unde a ucis 50 de persoane.

Erdogan a menţionat de mai multe ori aşa-numitul “manifest” publicat de autorul atentatului, în care acesta declară că Sfânta Sofia va fi “eliberată” de minaretele sale.

“Nu veţi reuşi să faceţi din Istanbul un Constantinopol”, a reacţionat luni şeful statului turc.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă