Preşedintele turc Recep Erdogan susţine azi un miting electoral la Sarajevo.

Erdogan susţine un miting electoral în Bosnia, eveniment care a stârnit controverse

Preşedintele turc Recep Erdogan susţine un miting electoral la Sarajevo pentru turcii expaţi, un eveniment care a stârnit controverse în Bosnia.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2018 - 13:14

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Turcia vor avea loc pe 24 iunie. Sarajevo a fost ales pentru acest miting după ce mai multe ţări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, au interzis astfel de manifestări pentru campania privind referendumul de anul trecut pentru un nou sistem care sporeşte puterea preşedintelui turc, informează News.ro.

Austria şi Olanda au anunţat în luna aprilie că vor interzice orice fel de campanie electorală a politicienilor turci pe teritoriul lor. Potrivit presei din Bosnia, în jur de 20.000 de oameni sunt aşteptaţi la mitingul din sala Zetra din Sarajevo, scrie AFP.

Sâmbătă, pe exteriorul ei, au fost montate două portrete de mari dimensiuni ale lui Erdogan şi primului preşedinte turc Mustafa Kemal Ataturk. O acţiune similară era puţin probabilă în Sarajevo, având în vedere că liderul musulmanilor bosniaci Bakir Izetbegovic a participat la nunta fiicei lui Erdogan în 2016.

Partidul lui, SDA, este văzut ca apropiat celui condus de Erdogan, AKP, care, potrivit presei din regiune, urmează să îşi deschidă o filială în Bosnia.

„Vom arăta că (Erdogan, n.r.) are prieteni şi că ei sunt mândri de el”, a spus Izetbegovic săptămâna trecută. Liderul turc „nu este plăcut în Vest şi sunt mulţi bosniaci (musulmani) frustraţi care nu îl vor în ţara asta”, a mai spus el.

„Care este problema? Problema este că e un lider musulman puternic pe care nu l-am avut de mult timp”. Un grup de pe Facebook care susţine sosirea lui Erdogan a transmis „bun venit protectorului musulmanilor în lume”.

De cealaltă parte, grupul Sarajevans a făcut apel la cetăţenii Bosniei să spună „nu” mitingului şi politicii externe a Turciei, precum şi amestecului ţării în politica Bosniei.

Mulţi văd vizita lui Erdogan ca un început al unui nou imperiu Otoman. Dino Mustafic, proeminent regizor de teatru, a catalogat ironic evenimentul ca „un miting emoţional şi romantic din timpuri coloniale” în care „oamenii săraci îşi vor aplauda euforic sultanul”.

Liderul sârb bosniac Milord Dodik şi-a exprimat regretul că liderul turc a „intervenit mult” în problemele Bosniei.

Turcia are relaţii foarte bune cu Bosnia, iar companiile turceşti au jucat un rol major în reconstrucţia ţării după războiul inter-etnic din anii 1990.

Jumătate dintre cei 3,5 milioane de cetăţeni ai Bosniei sunt musulmani, o treime sunt sârbi, iar croaţii reprezintă 15% din populaţie. În Europa trăiesc 3 milioane de turci cu drept de vot, dintre care 1,4 milioane, în Germania.

Mitingul, singurul pe care Erdogan îl susţine în afara Turciei, este programat să înceapă la ora locală 14.30.
Sunt aşteptaţi susţinători ai lui din diverse părţi ale Europei - Germania, Austria, Belgia, Olanda, ţările scandinave, Italia şi Ungaria.

Comentarii