20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan subminează eforturile opoziţiei în lupta împotriva covid-19

Erdogan subminează eforturile opoziţiei în lupta împotriva covid-19

Primarul capitalei turce, Mansur Yavas, îndeamnă locuitorii înstăriţi, pe afişe şi banderole desfăşurate pe poduri şi în staţii de autobuz din Ankara, să-i ajute pe cei mai săraci, plătindu-le cumpărăturile alimentare.

”Bunătatea este mai contagioasă decât boala”, spune sloganul scris sub un registru gros, pe care este ştampilat cu roşu cuvântul plătit.

În pofida beţelor în roate pe care le pune Erdogan, primarul Ankarei şi cel din Istanbul, Ekrem Imamoglu – ambii în opoziţie, se întrec în a-şi ajuta concetăţenii cei mai afectaţi de epidemia covid-19.

Popularitatea tot mai mare a acestor doi aleşi din cadrul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat) îi transformă în potenţiali rivali ai şefului statului.

Erdogan le-a făcut însă viaţa grea în martie, iar Guvernul său a blocat apelurile la donaţii lansate de cei doi primari din Istanbul şi Ankara în vederea ajutorării celor mai săraci.

Preşedintele turc a lansat apoi o campanie asemănătoare.

Imamoglu şi Yavas au fost aleşi în alegerile municipale din martie 2019 şi au pus capăt unui sfert de secol de dominaţie islamo-conservatoare în cele două oraşe, cele mai mari în Turcia. Erdogan a refuzat mai întâi să recunoască victoria lui Imamoglu şi a impus un al doilea scrutin local, în care actualul primar a obţinut o victorie şi mai importantă.

Vicepreşedintele CHP Seyit Torun, însărcinat cu colectivităţile locale, consideră că atitudinea Guvernului lui Erdogan arată că acesta este ”cu adevărat îngrijorat”.

”În timpul alegerilor, ei au pretins că primarii CHP vor reduce ajutoarele”, a declarat penru AFP Torun. ”Acum, fiecare poate vedea cum stau lucrurile”.

Atunci când cei doi primari au lansat apelurile la donaţii, Erdogan i-a acuzat că vor să creeze un ”stat în stat” şi că vor ”să se dea mari”.

”Un oraş cu şase milioane de locuitori nu are o secundă, un minut să se dea mare”, îireplică la AFP adjunctul secretarului general al Primăriei Ankara Kemal Cokakoglu.

Gestionând cu abilitate criza noului coronavirus – care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi în Turcia – municipalităţile opoziţiei reprezintă o ”ameninţare” politcă la adresa Guvernului, apreciază directoarea Institutului de Cercetare Politcă de la Istanbul Seren Selvin Korkmaz.

Erdogan este conştient de pericolul reprezentat de primarii opoziţiei, în contextul în care s-a impus pe scena politică naţională, după ce a condus cu succes Istanbului din 1994 în 1998.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Metropoll, Yavas este una dintre personalităţile care se bucură de cea mai mare încredere a turcilor în faţa epidemiei, după ministrul Sănătăţii, însă devansându-l pe Erdogan.

Guvernul atacă primarii opoziţiei cu scopul de a-şi ”consolida baza”, aruncând Turcia într-o atmosferă de ”noi împotriva lor”, analizează Korkmaz.

Însă Partidul AKP (islamo-conservator) al lui Erdogan respinge orice ostilitate de principiu faţă de iniţiativele primarilor opoziţiei.

”Noi vrem doar ca ei să muncească în coordonare şi nu alături de alte iniţiative” guvernamentale, a declarat joi, într-o conferinţă de presă cu jurnalişti străini vicepreşedintele AKP Cevdet Yilmaz.

Însă, înainte de criza covid-19, Guvernul a acţionat deja în vederea complicării sarcinii primarilor opoziţiei, luându-le anumite prerogative.

În pofida acestor dificultăţi, Imamoglu şi Yavas au reuşit să colecteze sume importante de bani în cadrul unor iniţiative de ajutorarea a celor mai săraci împotriva epidemiei.

Astfel, Primăria Istanbulului a lansat la începutul lui mai o campanie de solidaritate prin care îi îndeamnă pe cei mai bogaţi să plătească facturile la apă şi gaze naturale ale celor mai săraci. Într-o săptămână, 122.250 de facturi au fost achitate, potrivit muncipalităţii.

Primarul din Ankara a preluat această iniţiativă şi le permite locuitorilor capitalei să plătească transportul celor mai săraci sau să facă donaţii celor care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza epidemiei covid-19.

În contextul în care Ramadanul a început în aprilie, Ankara a lansat o campanie care permite să se ofere mese de ”iftar” (dezlegarea postului).

În pofida unui atac cibernetic asupra site-ului, la puţin timp după lansarea campaniei, municipalitatea din Ankara şi-a atins obiectivul de a oferi 265.000 de mese unui număr de 35.000 de oameni.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă