20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan sfidează SUA: „Unde eraţi când v-am propus să-i eliminăm împreună pe...

Erdogan sfidează SUA: „Unde eraţi când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?”

”Unde eraţi atunci când v-am împărtăşit preocupările noastre, când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

”Dacă suntem partenerul vostru strategic, atunci trebuie să ne respectaţi, trebuie să mergeţi alături de noi”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce Departamentul de Stat de la Washington şi-a exprimat luni ”profunda preocupare” faţă de soarta civililor din Afrin, un bastion al miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG) cucerit duminică de forţele turce.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă YPG, pe care regimul turc o consideră ”teroristă” şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin. La rândul lor, SUA au înarmat şi antrenat combatanţi kurzi, pe care îi consideră o forţă locală eficace împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

”Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii”, a acuzat preşedintele turc.

”Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta?”, a mai spus Erdogan.

Tensiunile americano-turce riscă să se amplifice şi mai mult, după ce Erdogan a declarat luni că intenţionează să extindă operaţiunile împotriva YPG către alte oraşe din nordul Siriei, printre care Manbij – la circa o sută km de est de Afrin -, unde sunt desfăşuraţi sute de militari americani, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Mai multe persoane înjunghiate într-un mall din Sydney

Sute de persoane au fost evacuate astăzi dintr-un centru comercial din capitala Australiei, Sydney, după ce mai multe persoane au fost înjunghiate, relatează news.com.au.O...
Ultima oră
Pe aceeași temă