Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Erdogan sfidează SUA: „Unde eraţi când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins marţi cu virulenţă criticile Washingtonului legate de ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, liderul de la Ankara cerând Statelor Unite să ''respecte'' Turcia, transmite AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

20.03.2018 - 15:30

''Unde eraţi atunci când v-am împărtăşit preocupările noastre, când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?'', a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

''Dacă suntem partenerul vostru strategic, atunci trebuie să ne respectaţi, trebuie să mergeţi alături de noi'', a adăugat el.

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce Departamentul de Stat de la Washington şi-a exprimat luni ''profunda preocupare'' faţă de soarta civililor din Afrin, un bastion al miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG) cucerit duminică de forţele turce.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă YPG, pe care regimul turc o consideră ''teroristă'' şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin. La rândul lor, SUA au înarmat şi antrenat combatanţi kurzi, pe care îi consideră o forţă locală eficace împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

''Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii'', a acuzat preşedintele turc.

''Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta?'', a mai spus Erdogan.

Tensiunile americano-turce riscă să se amplifice şi mai mult, după ce Erdogan a declarat luni că intenţionează să extindă operaţiunile împotriva YPG către alte oraşe din nordul Siriei, printre care Manbij - la circa o sută km de est de Afrin -, unde sunt desfăşuraţi sute de militari americani, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...