Erdogan îl avertizează pe Trump că Ierusalimul nu e de vânzare

Preşedintele turc RecepTayyip Erdogan avertizează că Ierusalimul ”nu este de vânzare”, referindu-se la planul de pace în Orientul Mijlociu prezentat de omologul său american Donald Trump, relatează AFP, via News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2020 - 11:24

”Ei vorbesc despre «acordul secolului». Care acord? Este un proiect de ocupaţie”, a exclamat Erdogan, la Ankara. ”Ierusalimul este linia noastră roşie (...). Ierusalimul nu este de vânzare”, a tunat el.

”Nimeni nu ar trebui să încerce să spună fără ruşine «noi vă dăm ceva şi voi ne lăsaţi asta»”, a denunţat preşedintele turc.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a evocat acordul secolului referindu-se la planul lui Trump, într-o întâlnire la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Erdogan, un aprig apărător al cauzei palestiniene, a apreciat că acest plan, care prezintă Ierusalimul drept ”capitala indivizibilă a Israelului”, este absolut inaceptabil.

Ierusalimul este un punct de fricţiune în relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, deja foarte tensionate în numeroase dosare internaţionale.

Liderii turci au criticat cu virulenţă iniţiativa lui Donald Trump de a recunoaşte în 2017 Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv în acest oraş.

Comentarii