Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Erdogan îi critică pe ''cei care dau lecţii'' Turciei şi care au ''un trecut sângeros''

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a criticat aspru, miercuri, pe "cei care dau lecţii" Turciei cu privire la "genocidul armean", în special Franţa, pe care el o acuză că a fost responsabilă de genocidul din Rwanda, informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 24.04.2019 - 14:21

"Dacă ne uităm la cei care încearcă să dea lecţii cu privire la drepturile omului sau la democraţia Turciei prin intermediul problemei armene şi a luptei împotriva terorismului, vom vedea că toţi au un trecut sângeros", a afirmat Erdogan, în timpul unui discurs televizat, la Ankara.

"Este evident cine a ucis 800.000 de oameni în genocidul din Rwanda, responsabili sunt francezii", a acuzat Erdogan, evocând şi Algeria. "Avem arhive şi documente care o demonstrează foarte clar", a adăugat el.

Franţa este acuzată de puterea rwandeză că a fost complice a regimului hutu responsabil de genocidul din 1994 şi, prin urmare, că a luat parte activă la masacre, ceea ce Parisul a continuat să nege.

Tensiunile au escaladat între Ankara şi Paris după instaurarea de către Franţa a unei Zile de comemorare anuală, în 24 aprilie, a genocidului armean din 1915.

Armenii estimează că un milion şi jumătate dintre conaţionalii lor au fost ucişi în mod sistematic de trupele Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial. Însă Ankara refuză utilizarea termenului de "genocid", evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foamei, care s-au soldat cu mii de morţi în ambele tabere.

Autorităţile turce au interzis miercuri o reuniune prevăzută să aibă loc la Istanbul pentru comemorarea masacrului armenilor. Forţele de ordine au dispersat circa o sută de manifestanţi, printre care o delegaţie internaţională, care aveau prevăzut să se adune în faţa fostei închisori, astăzi Muzeu al Artelor Islamice, unde au fost deţinuţi primii armeni arestaţi în 24 aprilie 1915.

Comentarii