4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalEpurări și demisii lovesc armata și elitele de la Phenian

Epurări și demisii lovesc armata și elitele de la Phenian

Nemulțumirile apropiaților lui Kim Jong-un și ale responsabililor menținerii sistemului nord-coreean prevestesc probleme pentru regimul acestuia. Ultimul caz este cel al ambasadorului nord-coreea la Roma, Jo Song Gil, care a părăsit postul și a fugit cu familia în Occident, urmând să ceară azil într-o țară încă necunoscută.Din cauza acestor nemulțumiri generalizate față de regim, doar responsabilii cei mai demni de încredere sunt autorizați să călătorească cu familiile.

Și totuși, aceste persoane de încredere fug de câte ori au ocazia. Sunt semnale care dezvăluie o discordie printre cei care au fost adepții cei mai fideli ai lui Kim în trecut, ori fără susținerea lor, acesta se așteaptă la probleme. Interesul său pentru economie se explică prin faptul că ar putea produce o îmbunătățire, pentru că fără progres economic important în viața cetățenilor din Nord, inclusiv elitele și militarii, Kim va avea probleme de loialitate.

Observatorii sunt de acord că o înlăturare a regimului său din exterior comportă riscuri catastrofice pentru regiune și fără îndoială Phenianul va lupta contraunei astfel de tentative. La summitul de la Singapore cu Trump, Kim a avut grijă să-și negocieze supraviețuirea ca șef al statului.

În media asiatică apar articole care dezvăluie epurări efectuate de Kim Jong-un care au îngrijorat elitele, după un episod în care a epurat chiar propriile gărzi pentru corupție. Statutul de care se bucurau ofițerii armatei în Coreea de Nord riscă să dispară, Kim concentrându-se pe ameliorarea economiei de piață, aflată la început.

A crescut numărul ofițerilor care cer demisia din armată, motivația din spatele cererilor fiind posibilitatea participării la activitățile jangmadang, piața privată, militarii neavând dreptul să se angajeze în astfel de acțiuni.

Potrivit unor informații, unii ofițeri, beneficiind de avantajul deplasării mai libere în țară decât simplii cetățeni, au început să gestioneze rețele de droguri la scară amplă. Membrii forțelor armate, cu precădere ofițerii, fac rareori obiectul perchezițiilor la punctele de control ale călătorilor, putând astfel să treacă droguri sau alte produse de contrabandă.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă