Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Epidemia de pestă porcină africană din China s-ar putea extinde în Asia

Epidemia de pestă porcină africană din China ar putea să treacă graniţele şi să se extindă şi în alte părţi din Asia, a avertizat, marţi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.08.2018 - 12:20

China este cel mai mare producător mondial de carne de porc, fiind responsabil pentru aproape jumătate din populaţia mondială de suine cu aproximativ 500 milioane de capete. Carnea de porc reprezintă peste 60% din proteinele de origine animală consumate în China.

Peste 24.000 de porci au fost sacrificaţi în China de la descoperirrea primul focar de pestă porcină africană (PPA), la începutul lunii august. Între timp alte focare au fost identificate în patru provincii chineze diferite. Potrivit FAO, distanţa mare dintre aceste focare, de până la 1.000 de kilometri, subliniază pericolul ca virusul să se răspândească în orice moment şi în alte ţări din Asia.

"Răspândirea geografică a focarelor din China a dat naştere la îngrijorări că epidemia va trece graniţele în ţările vecine din Asia de Sud-Est şi Peninsula Coreeană unde comerţul şi consumul de produse din carne de porc sunt ridicate", a avertizat FAO, într-un comunicat de presă.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

FAO a precizat că lucrează îndeaproape cu autorităţile din China şi ţările vecine pentru a ţine sub control epidemia, dar a avertizat că restricţionarea totală a transportului de animale şi produse din carne de porc ar putea submina aceste eforturi deoarece ar putea duce la mijloace ilegale de transport.

Focare de pestă porcină africană au fost raportate şi în Uniunea Europeană, în principal în ţările baltice, Polonia şi România.

Potrivit datelor comunicate săptămâna trecută de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României era de 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi. Judeţele afectate sunt: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. În judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale, a anunţat, miercuri, instituţia.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Comentarii

loading...