19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalENI şi Shell, judecate pentru corupţie în Nigeria

ENI şi Shell, judecate pentru corupţie în Nigeria

Şeful autorităţii anticorupţie, Ibrahim Magu, a fost ţinta unui atentat, scăpând ca prin miracol.

Companiile petroliere ENI şi Shell se află de la începutul acestei luni în faţa tribunalului din Milano, în cadrul unui proces de corupţie referitor la plata unei mite în cazul atribuirii unui contract de 1, 3 miliarde dolari pentru o concesiune offshore în Nigeria.

Judecătorul milanez Giuseppina Barbara a trimis în faţa justiţiei 15 persoane, între care actualul responsabil al ENI, Claudio Descalzi, şi pe predecesorul său, Paolo Scaroni, angajaţi ai Shell şi pe fostul ministru nigerian al Petrolului, Dan Etete.

Consiliul de administraţie al ENI a „reafirmat încrederea sa în faptul că societatea nu a fost angajată în activităţi de corupţie cu privire la această tranzacţie”. Compania italiană, anchetată şi în Africa, riscă sancţiuni uriaşe, între 3 şi 9 miliarde dolari.

ONG-ul britanic Global Witness şi Finance Uncovered, o reţea de jurnalişti de investigaţie prezentă în peste 60 de ţări, a publicat cu câteva zile înainte un raport deranjant pentru ENI şi Shell, acuzând-o pe cea din urmă că a ştiut că banii plătiţi ca mită nu mergeau spre Guvernul nigerian, ci spre anumiți indivizi.

Descalzi a afirmat mereu că ENI nu a făcut nimic ilegal şi împreună cu Shell au „plătit guvernul nigerian” şi nu au fost implicaţi în decizia acestuia asupra modului de a utiliza banii.

La venirea la putere, Goodluck Jonathan a reluat negocierile pentru cedarea concesiunii OPL-245, cu o capacitate de producţie de peste 9 miliarde barili.

Blocul petrolier era sub jurisdicţia lui Dan Etete, fostul ministru al Petrolului, sub regimul dictatorului Sani Abacha, care l-a atribuit în mare secret societăţii Malabu Oil&Gas, unde era singurul acţionar.

În 2012, Shell asigura că nu ştia că zona aparţinea fostului ministru Etete, care a primit o parte importantă a comisionului, peste 800 milioane euro. Dar, în schimburile de email între doi lideri ai Shell sunt identificate legăturile între Guvernul nigerian şi Etete.

Comisia nigeriană pentru crime economice şi financiare, care a efectuat o anchetă paralelă cu justiţia franceză în această afacere, a pus sub acuzare 11 oameni de afaceri şi politicieni nigerieni, între care Dan Etete.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă