Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Emmanuel Macron se opune negocierilor UE-SUA în privința unui acord comercial

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, nu este favorabil unui tratat comercial amplu între Uniunea Europeană şi Statele Unite, exprimând obiecţii faţă de acordul verbal la care au ajuns şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele american, Donald Trump.

Andrei Tudor Dumitru 0 comentarii

27.07.2018 - 15:53

Preşedintele Donald Trump şi Jean-Claude Juncker au stabilit, în cursul întrevederii de la Washington, reducerea tensiunilor comerciale între Statele Unite şi Uniunea Europeană şi lansarea unor negocieri în sensul unui acord de liber-schimb. Deocamdată, data începerii negocierilor formale nu a fost anunţată.

Însă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a semnalat că nu este de acord cu iniţierea negocierilor pentru un amplu acord comercial cu Statele Unite.

"Europa şi Franţa nu au vrut niciodată un război comercial, astfel că discuţia de la Washington, dat fiind că permite eliminarea tensiunilor inutile, este utilă", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Point.

"Dar discuţii comerciale nu pot avea loc decât pe baze echilibrate, reciproce, în niciun caz sub ameninţări. Din acest punct de vedere, avem întrebări şi preocupări pe care trebuie să le clarificăm", a subliniat Emmanuel Macron, referindu-se la iniţiativa lui Donald Trump de a impune taxe vamale Uniunii Europene. "Eu nu sunt favorabil lansării de negocieri pe tema unui acord comercial amplu, de genul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), deoarece contextul nu permite acest lucru", a insistat Macron.

"Eu consider că nu trebuie eliminat ori diminuat niciun standard european în domeniul protecţiei mediului înconjurător, medical ori alimentar. De asemenea, sunt necesare gesturi clare din partea Statelor Unite, semnale în sensul detensionării situaţiei privind exporturile de oţel şi aluminiu, unde au fost aplicate taxe ilegale. Aceste lucruri sunt, din punctul meu de vedere, condiţii prealabile oricăror negocieri", a argumentat liderul de la Paris.

 

Juncker și Trump, mulțumiți

Un Donald Trump foarte mulțumit a declarat miercuri, în timpul conferinței de presă comune alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că relațiile dintre SUA și UE au intrat într-o nouă fază. Trump a fost de acord să renunțe la taxele vamale promise pentru importurile de autoturisme europene, iar Europa, printre altele, va importa mai multă soia din Statele Unite, relatează Reuters și AFP.

Deși ambii lideri își exprimaseră ieri scepticismul cu privire la această întrevedere bilaterală, se pare că întâlnirea Trump-Juncker a decurs foarte bine, președintele american spunând că totul s-a petrecut într-o atmosferă „caldă”.

Câtă vreme aceste negocieri pentru un acord comercial SUA-UE au loc, orice taxe vamale planificate de ambele părți nu se vor mai impune, o „mare concesie” din partea lui Trump, în cuvintele șefului CE. Veste este mai ales bună pentru industria auto europeană, salvată de o potențială recesiune dacă tarifele lui Trump ar fi devenit realitate.

S-au pus în discuție și tarifele pe importurile de oțel și aluminiu din Europa, iar Trump, pentru prima dată, a fost de acord să reevalueze situația, chiar dacă acestea vor rămâne în vigoare pe parcursului negocierilor

Comentarii