7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Macron, UE și "inima reactorului"

Emmanuel Macron, UE și “inima reactorului”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a indicat vineri la Lisabona că are în vedere o Europă construită în trei cercuri în următorii 10-15 ani, cu Franţa chemată să facă parte din ţările cele mai integrate, ‘inima reactorului’, informează AFP.

Întrebat despre viziunea sa asupra Europei în cursul unei ‘consultări cetăţeneşti’, alături de premierul portughez Antonio Costa, şeful statului francez a apreciat că arhitectura continentului (european) va evolua în următorii ani.

‘Văd un cerc larg care poate fi dincolo de cei 27, ceva între Uniunea Europeană şi actualul Consiliul al Europei’ , care va forma o ‘Europă largă, mai puţin integrată decât UE, dar foarte exigentă faţă de valorile sale’, a spus el. Acest cerc va conta ‘fie în cadrul său, fie prin acorduri strânse de asociere, pe Turcia şi Rusia’, întrucât ‘dacă vrem pace trebuie să stabilizăm aceste două puteri’, a apreciat liderul de la Palatul Elysee.

Cel de-al doilea cerc va fi ‘fără îndoială undeva între actuala Uniune Europeană şi zona euro’, potrivit lui Macron. Acesta va reprezenta o ‘piaţă unică puternică, cu o politică de suveranitate, comercială, de cercetare, inovare’ şi cu o ‘adevărată libertate de circulaţie în cadrul său’.

Al treilea cerc va fi ‘inima reactorului’, cu ‘o monedă comună, o piaţă a muncii mult mai integrată’ şi cu o ‘adevărată convergenţă socială’. Ţările din componenţa sa vor ‘merge mai departe de logica zonei euro’, a apreciat preşedintele francez, sugerând că şi-ar dori ca Franţa să facă parte din acest cerc.

În cursul dezbaterii, la care au participat circa 500 de persoane, între care numeroşi tineri, Emmanuel Macron a apreciat că ‘destinul Europei’ se va juca ‘în următorii cinci’: ‘fie reformăm în profunzime Europa, fie acceptăm status quo-ul şi dezintegrarea sa treptată’, a avertizat preşedintele francez.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă