Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Emisarul special al Marii Britanii pentru libertatea presei, demisie în semn de protest

Avocatul pentru drepturile omului, Amal Clooney, și-a dat demisia din funcția sa de trimis special al Marii Britanii pentru libertatea presei, ca urmare a amenințării guvernului britanic de încălcare a potențialului acord de retragere al Marii Britanii din UE.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

19.09.2020 - 10:58

"Am fost consternată să aflu că guvernul intenționează să adopte o legislație privind piața internă care, dacă ar fi adoptată, ar putea, prin admiterea guvernului, să încalce dreptul internațional", a scris Clooney într-o scrisoare către secretarul britanic de externe Dominic Raab şi publicată în presă, inclusiv de către The Guardian şi Britain's Press Association.

Această măsura nu doar că va submina încrederea în sistemul de justiţie al Marii Britanii, scrie Clooney, ci totodată "ameninţă să încurajeze regimurile autocratice care încalcă dreptul internaţional, cu consecinţe devastatoare în întreaga lume".

Avocata britanico-libaneză a fost implicat în cazuri cu mare vizibilitate de apărare a drepturilor omului. Ea a reprezentat doi jurnalişti Reuters din Myanmar care au petrecut mai mult de un an în închisoare după ce au descoperit un masacru, precum şi pe activista yazidi Nadia Murad.

Amal Clooney a spus că nu a primit nicio asigurare din partea executivului britanic că va avea loc o schimbare de poziţia şi nu a văzut altă opţiune în afara demisiei.

Anunţul prim-ministrului britanic Boris Johnson privitor la intenţia de a nu respecta părţi din acordul de retragere pentru a proteja interesele naţionale a provocat o furtună de indignare în ţară şi în străinătate.

Citește totul despre:

Comentarii