1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalElon Musk vizitează Brazilia pentru a discuta despre Amazon cu Bolsonaro

Elon Musk vizitează Brazilia pentru a discuta despre Amazon cu Bolsonaro

Elon Musk a călătorit vineri în Brazilia pentru a discuta cu președintele Jair Bolsonaro despre proiecte de protejare a pădurii amazoniene, au anunțat miniștrii, ceea ce reprezintă un impuls pentru liderul de extremă-dreapta care se confruntă cu tot mai multe critici în țară și în străinătate pentru creșterea defrișărilor în timpul mandatului său, notează Reuters.

Musk, directorul executiv al SpaceX și Tesla, care se află în discuții pentru a cumpăra rețeaua de socializare Twitter, a mai discutat cu ministrul brazilian al comunicațiilor, Fabio Faria în noiembrie. Aceștia au vorbit atunci despre utilizarea tehnologiei SpaceX pentru a aduce internetul în școlile rurale și pentru a combate defrișările ilegale.

Faria a confirmat vizita lui Musk „pentru a discuta despre conectivitatea și protecția Amazonului”, iar șeful de cabinet al lui Bolsonaro a declarat că însuși președintele va lua parte la întâlnire. Joi, Bolsonaro a vorbit despre o viitoare „întâlnire cu o persoană recunoscută la nivel internațional care vine să ne ajute Amazonul”.

Defrișările din Amazonia braziliană au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani sub Bolsonaro, care a făcut presiuni pentru mai multe exploatări miniere și agricole în regiune, atrăgând critici din partea liderilor mondiali și a oamenilor de știință din domeniul climei.

Acest lucru s-a adăugat la izolarea tot mai mare a lui Bolsonaro, care a pierdut un aliat cheie atunci când fostul președinte american Donald Trump a eșuat în tentativa sa de realegere în 2020.

Musk participă la un eveniment la un hotel de lux din zona rurală de lângă Sao Paulo, în compania unor lideri din mediul de afaceri precum directorul general al Telecom Italia, Pietro Labriola, și președintele Banco BTG Pactual, Andre Esteves, potrivit ziarului O Globo, care a relatat primul despre această vizită.

Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avionul Gulfstream al lui Musk a plecat din Texas și a aterizat vineri dimineață pe Aeroportul Catarina Executive, la vest de Sao Paulo.

Musk urmează să se întâlnească cu Bolsonaro, un conservator înflăcărat care apără dictatura militară braziliană din 1964-1985, în timp ce antreprenorul descrie propria sa politică în derivă spre dreapta. Miercuri, Musk a declarat că a votat anterior pentru democrați, dar că acum va vota pentru republicani.

Bolsonaro a întârziat să recunoască victoria președintelui american Joe Biden și încă nu a vorbit cu democratul de la preluarea mandatului, ceea ce a răcit relațiile dintre cele două țări.

Adăugând tensiuni, Bolsonaro a vizitat Moscova pentru o întâlnire amicală cu președintele Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazia rusă din 24 februarie în Ucraina, pe care liderul brazilian a refuzat să o condamne.

Bolsonaro, care critică marile firme de tehnologie pentru eforturile lor de combatere a dezinformării pe rețelele de socializare, a sărbătorit vestea că Twitter a acceptat oferta inițială a lui Musk pentru companie. De asemenea, el încearcă de ani de zile să atragă Tesla în Brazilia, unde compania nu are nicio prezență de vânzare cu amănuntul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Autorități spaniole: Mai multe scrisori-capcană au fost depistate în Spania

Autorităţile spaniole au confirmat joi că mai multe scrisori-capcană, ''similare'' cu cea care a explodat miercuri în ambasada Ucrainei, au fost interceptate în Spania,...

Un general este decorat cu „Steaua României”

Un general este decorat cu "Steaua României", de către președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Cea mai înaltă decorație a...

Armata Română defilează cu arme americane la Ziua Națională

Militarii români vor defila cu cele mai noi arme la parada dedicată Zilei Naționale, cele mai noi dintre acestea fiind arme americane. Cele mai spectaculoase...
Ultima oră
Pe aceeași temă