13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalElon Musk, constrâns să părăsească președinția Tesla

Elon Musk, constrâns să părăsească președinția Tesla

SEC, principalul organism de supraveghere financiară din SUA, a angajat ­săptămâna trecută o procedură la New York, acuzându-l pe Musk de fraudă și îi reproșează ­„declarații false și înșelătoare“ prezentate pe 7 august într-o serie de tweeturi prin care anunța retragerea de la Bursă a companiei sale – unde este principalul acționar cu un procent de 20% – un proiect abandonat după două săptămâni.

În acele mesaje, miliardarul Elon Musk afirma, spre stupoarea tuturor, că finanțarea operațiunii era „securizată“ de saudiți și indica un preț de 420 dolari pe acțiune. Anunțurile lui Musk au urcat rapid cursul acțiunilor Tesla atrăgând atenția SEC.

În realitate, discuția avută cu Fondul Suveran saudit asupra acestui subiect era foarte vagă și nu includea niciun preț. Urmărirea decisă de SEC contra lui Musk a provocat o undă de șoc, patronul Tesla fiind acuzat că a indus în eroare investitorii, iar acțiunile Tesla s-au prăbușit la Bursă pierzând 14% în cadrul ședinței bursiere de a doua zi.

În fața interdicției pe viață de a exercita o funcție de conducere într-o întreprindere cotată la Bursă cerută de SEC, Elon Musk a ­acceptat o negociere. Prin acordul încheiat cu SEC, potrivit căruia Musk și Tesla vor trebui să plă­tească o amendă de 40 ­milioane dolari, miliardarul a reușit să salveze esențialul în pofida acuzațiilor de fraudă.

Termenii acordului prevăd, de asemenea, abandonarea postului său de președinte al consiliului de administrație al Tesla și nu va putea ocupa acest post timp de trei ani, dar păstrează totuși conducerea operațiunilor construcției de mașini electrice high-tech.

„Ansamblul măsurilor anunțate sunt făcute pentru a răspunde actelor reproșate întărind guvernanța întreprinderii Tesla cu scopul protejării investitorilor“, a subliniat Stephanie Avakian, co-director al SEC.

Tesla urmează să numească doi directori independenți în consiliul de administrație, din care unul va prelua președinția. Un mijloc pentru SEC de a se asigura că rebelul patron al Tesla va fi mai bine supervizat de consiliul său de administrație. 

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă