Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Musk și Tesla vor trebui să plă­tească o amendă de 40 ­milioane dolari

Elon Musk, constrâns să părăsească președinția Tesla

Emblematicul fondator al companiei Tesla a încheiat un acord cu Securities and ­Exchange Commission (SEC), prin care a reușit să pună capăt urmăririi de ­către Bursa americană, ­care l-a acuzat de fraudă.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 03.10.2018 - 10:06

SEC, principalul organism de supraveghere financiară din SUA, a angajat ­săptămâna trecută o procedură la New York, acuzându-l pe Musk de fraudă și îi reproșează ­„declarații false și înșelătoare“ prezentate pe 7 august într-o serie de tweeturi prin care anunța retragerea de la Bursă a companiei sale – unde este principalul acționar cu un procent de 20% – un proiect abandonat după două săptămâni.

În acele mesaje, miliardarul Elon Musk afirma, spre stupoarea tuturor, că finanțarea operațiunii era „securizată“ de saudiți și indica un preț de 420 dolari pe acțiune. Anunțurile lui Musk au urcat rapid cursul acțiunilor Tesla atrăgând atenția SEC.

În realitate, discuția avută cu Fondul Suveran saudit asupra acestui subiect era foarte vagă și nu includea niciun preț. Urmărirea decisă de SEC contra lui Musk a provocat o undă de șoc, patronul Tesla fiind acuzat că a indus în eroare investitorii, iar acțiunile Tesla s-au prăbușit la Bursă pierzând 14% în cadrul ședinței bursiere de a doua zi.

În fața interdicției pe viață de a exercita o funcție de conducere într-o întreprindere cotată la Bursă cerută de SEC, Elon Musk a ­acceptat o negociere. Prin acordul încheiat cu SEC, potrivit căruia Musk și Tesla vor trebui să plă­tească o amendă de 40 ­milioane dolari, miliardarul a reușit să salveze esențialul în pofida acuzațiilor de fraudă.

Termenii acordului prevăd, de asemenea, abandonarea postului său de președinte al consiliului de administrație al Tesla și nu va putea ocupa acest post timp de trei ani, dar păstrează totuși conducerea operațiunilor construcției de mașini electrice high-tech.

„Ansamblul măsurilor anunțate sunt făcute pentru a răspunde actelor reproșate întărind guvernanța întreprinderii Tesla cu scopul protejării investitorilor“, a subliniat Stephanie Avakian, co-director al SEC.

Tesla urmează să numească doi directori independenți în consiliul de administrație, din care unul va prelua președinția. Un mijloc pentru SEC de a se asigura că rebelul patron al Tesla va fi mai bine supervizat de consiliul său de administrație. 

Comentarii

loading...