6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeInternaționalEgipt, fostul președinte Morsi, torturat în detenție. Comunitatea internațională blamează condițiile

Egipt, fostul președinte Morsi, torturat în detenție. Comunitatea internațională blamează condițiile

După destituirea sa de către armată condusă pe atunci de Abdel Fattah al-Sissi, care a fost ales apoi preşedinte, Mohammed Morsi, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în total la 45 de ani de închisoare în două dosare – incitare la violenţă împotriva manifestanţilor la sfârşitul anului 2012 şi spionaj în favoarea Qatarului.

În prezent, el este ţinut în izolare 23 de ore pe zi în condiţii de detenţie care ar putea constitui acte de tortură sau tratamente inumane şi degradante, potrivit unui raport al unei comisii britanice independente însărcinate să ancheteze soarta lui Morsi.

‘Concluziile noastre sunt categorice’, a declarat deputatul Crispin Blunt, preşedintele comisiei, prezentând raportul parlamentului britanic.

‘În privinţa stării sale de sănătate, refuzul unui tratament medical la care el are dreptul poate conduce la moartea sa prematură’, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele Mohammed Morsi suferă de diabet şi insuficienţă renală.

Potrivit lui Crispin Blunt, ‘întregul comandament până la actualul preşedinte’ ar putea fi tras la ‘răspundere’ pentru această situaţie.

Citat în raport, Abdullah Morsi, fiul fostului preşedinte, a făcut apel la comunitatea internaţională să denunţe aceste condiţii de detenţie şi să facă presiuni asupra ‘guvernului egiptean pentru a-i permite familiei fostului preşedinte să-l viziteze şi să poată primi tratament medical’.

‘Nu vrem ca Mohammed Morsi să moară în închisoare’, a insistat el.

Comisia precizează că şi-a întocmit raportul pe baza ‘dovezilor disponibile’ şi a precizat că a cerut fără succes autorităţilor egiptene să se întâlnească cu Mohammed Morsi, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

România, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, declară război imprimantelor și spune că are planuri mari în ceea ce privește digitalizarea administrațiilor din țară,...

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă