10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalEfectele uraganului Lane se fac simţite în Hawaii

Efectele uraganului Lane se fac simţite în Hawaii

Principalele regiuni locuite ale arhipelagului, şi în special capitala Honolulu, se pregăteau vineri pentru ce-i mai rău, chiar dacă uraganul a fost retrogradat de la categoria a 3-a la categoria a 2-a, din cinci pe scara Saffir-Simpson.

“Există un sentiment de îngrijorare dar îmi păstrez speranţa” că totul va fi bine, a declarat pentru AFP un locuitor din Haleiwa, de pe insula Oahu.

La ora 15.00 GMT Lane era însoţit de vânturi cu viteze de 175 km/h, uraganul avansând cu viteza de 7 km/h, potrivit ultimului buletin al Centrului naţional al uraganelor din Pacific (CPHC).

Deşi se află la 290 km sud de Honolulu, furtuna continuă totuşi să îngrijoreze autorităţile americane, numeroase teritorii rămânând în “alertă uragan”. Miercuri, preşedintele Donald Trump a decretat stare de urgenţă pentru cel de al 50-lea stat american.

“Este foarte periculos să rămâneţi afară în special în zonele în care ştim că există creşteri”, a avertizat vineri, în cadrul unui briefing de presă, Brock Long, şeful Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (FEMA).

“Cetăţenii trebuie să înţeleagă că ne aşteptăm la efecte majore ale uraganului şi că vor exista distrugeri”, a avertizat Long.

“Ochiul uraganului va trece periculos de aproape de o parte din insulele din centrul Hawaii, cel mai târziu în această seară”, precizează CPHC.

Efectele uraganului Lane se fac deja simţite, vânturi puternice suflând pe insula principală, pe insula Maui şi pe insula Oahu, unde se află Honolulu.

În unele înregistrări video difuzate de media locală joi se pot vedea anumite autostrăzi şi un teren inundate în estul Hawaii, turiştii imortalizând de pe un pod apele vijelioase ale unui râu mult crescut.

Meteorologii american din cadrul National Weather Service (NWS) din Honolulu au înregistrat vânturi cu viteze între 56 km/h şi 108 km/h pe insulele din Hawaii.

Pe insula principală din Hawaii au căzut deja 75 centimetri de apă în anumite zone, potrivit ultimului buletin al CPHC.

Nu mai puţini de 1.500 de locuitori ai arhipelagului au fost găzduiţi în centrele de evacuare temporare înfiinţate de comitate, a indicat Crucea Roşie americană.

Autorităţile continuă să fac apel la vigilenţă. “Rămâneţi vigilenţi şi fiţi atenţi la alertele meteo”, a indicat FEMA pe contul său de Twitter.

“Echipele noastre cooperează strâns cu statul Hawaii şi cu autorităţile locale”, a postat joi pe Twitter preşedintele american.

“Sunteţi în gândurile noastre”, a spus Donald Trump, adresându-i-se unui locuitor din arhipelagul american din Pacific.

Centrul naţional al uraganelor din Pacific prognozează o scădere a forţei vânturilor mai târziu în cursul zilei de vineri şi sâmbătă, chiar dacă Lane ar urma să rămână “un uragan periculos” pe măsură ce se apropie de insule.

Cele mai citite

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă