Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Economia SUA - tigrul nord-american

Pe modelul lui Făt Frumos, care creștea într-un an cât alții în șapte, economia SUA a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimii patru ani. "Vinovate" sunt creșterea consumului şi accelerarea livrărilor de boabe de soia către China înainte de aplicarea taxelor vamale.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 27.07.2018 - 16:41

Economia americană a înregistrat, în trimestrul doi din 2018, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorării cheltuielilor de consum şi al accelerării livrărilor de boabe de soia către China înaintea intrării în vigoare a tarifelor vamale, transmit DPA şi Reuters.

În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4,1% în trimestrul doi din 2018, faţă de un avans de 2,2% în precedentele trei luni şi în linie cu estimările analiştilor. Este cea mai solidă performanţă din trimestrul trei din 2014 şi până în prezent.

În perioada aprilie-iunie 2018, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 4%, faţă de creşterea de 0,5% din primul trimestru. Majorarea livrărilor de boabe de soia şi alte bunuri au stimulat exporturile în trimestrul doi din 2018, care au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din trimestrul patru din 2013. Comerţul a contribuit cu 1,06 puncte procentuale la creşterea PIB-ului. În schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 3,9% în perioada aprilie-iunie 2018, faţă de un avans de 8,5% în primul trimestru al anului.

În primul semestru din 2018, economia americană a crescut cu 3,1%, astfel încât obiectivul administraţiei Trump de a înregistra un avans anual de 3% poate fi realizat.

Comentarii