11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalECFR, COMENTARIU POST CONSILIU EUROPEAN: PE DRUMUL UE PENTRU SUVERANITATEA ECONOMICĂ

ECFR, COMENTARIU POST CONSILIU EUROPEAN: PE DRUMUL UE PENTRU SUVERANITATEA ECONOMICĂ

În rândul cetățenilor europeni există un sentiment popular în creștere pentru un model economic protector.

Dar liderii europeni trebuie să pășească cu atenție și să sublinieze modul în care suveranitatea economică beneficiază în întregul bloc al UE și  să rămână angajați față de regimul comercial multilateral, în caz contrar inițiativele lor riscă să se retragă.
În timp ce liderii Consiliului European se întâlnesc pentru a discuta despre modul în care UE își poate spori autonomia strategică alături de o economie socială de piață deschisă și competitivă, Pawel Zerka de la Consiliul European pentru Relații Externe face următoarea analiză:
 
„Liderii europeni trebuie să fie atenți la linia subțire care separă protecția de protecționism”, spune Zerka. După șocul pandemiei, cetățenii europeni sunt din ce în ce mai în favoarea încurajării companiilor din UE să producă mai mult în interiorul UE, chiar dacă aceasta a însemnat prețuri mai mari.
 
Potrivit sondajului de opinie publică ECFR de la sfârșitul lunii aprilie, mai mult de 50% dintre respondenții din Germania și Franța ar favoriza readucerea producției medicale în Europa.

Citește și: Peste 50% dintre români consideră corupţia ca fiind cea mai mare problemă a ţării

 
„Deși are sens ca UE să creeze stocuri strategice comune sau chiar să adauge părți din producția medicală la procedura de screening a investițiilor, liderii trebuie să rețină că modelul economic și politic al UE se bazează pe deschidere – nu în ultimul rând pentru recuperarea din pandemia ”, susține Zerka.
 
Pentru a obține achiziționarea din toate statele membre ale UE-27, suveranitatea economică avansată va trebui să procedeze într-un mod pe care îl consideră un avantaj – mai degrabă decât un obstacol – pentru securitatea și prosperitatea lor. De exemplu, mai multe state membre din est ar putea sprijini ca UE să fie mai rezistentă la constrângerea economică sau la alte practici abuzive din partea țărilor terțe – dar mai întâi trebuie să fie convinși că acest lucru nu se adresează doar unui actor global (adică SUA, pe care continuă să se bazeze puternic pentru securitatea lor), adaugă Zerka.
 
 


 
Pawel Zerka de la Consiliul European pentru Relații Externe spune:
 
 
 
„După șocul pandemiei, cetățenii europeni sunt din ce în ce mai în favoarea încurajării companiilor din UE să producă mai mult în UE, chiar dacă aceasta înseamnă prețuri mai mari. Potrivit sondajului de opinie publică ECFR de la sfârșitul lunii aprilie, mai mult de 50% dintre respondenții din Germania și Franța sunt în favoarea readucerii producției medicale în Europa.
 
UE trebuie să își consolideze apărarea împotriva actelor de constrângere economică și a altor practici abuzive ale țărilor terțe care exploatează din ce în ce mai mult angajamentul UE față de deschidere. În același timp, trebuie să facă acest lucru într-un mod care să nu slăbească instituțiile multilaterale sau să pună sub semnul întrebării dedicarea UE față de regimul comercial multilateral.
 
Drumul către suveranitatea economică a Europei (și autonomia strategică mai largă) poate fi lung și sinuos – dar este greu să ne imaginăm un moment mai bun pentru a face noi progrese. ”

NOTE: Dr. Pawel Zerka este politician în cadrul programului european de putere la Consiliul European pentru Relații Externe.

PUBLICAȚII: Rapoartele, rapoartele și memo-urile privind politica ECFR privind suveranitatea europeană pot fi vizualizate la: https://www.ecfr.eu/europeanpower/european_sovereignty

POLLINGUL EUROPEAN DE OPINIE PUBLICĂ: Din 2019, ECFR a efectuat sondaje de opinie publică asupra UE și rolul acesteia în lume.

Anul acesta, a sondat 11.000 de cetățeni din 9 state membre ale UE (Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia). Rezultatele le puteți găsi aici

DESPRE ECFR

Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un grup de reflecție premiat, paneuropean. Lansat în octombrie 2007, obiectivul său este de a efectua cercetări și de a promova dezbateri informate în toată Europa cu privire la dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente bazate pe valori. ECFR este o organizație caritabilă independentă și finanțată dintr-o varietate de surse.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă