Donald Trump

După decizia referitoare la Ierusalim, Casa Albă îi acuză pe palestinieni că refuză dialogul

Prin decizia de a nu se întâlni cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, în cursul vizitei pe care o va efectua la sfârșitul lui decembrie în Orientul Mijlociu, responsabilii palestinieni refuză "încă o dată" dialogul, consideră Casa Albă, informează luni AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.12.2017 - 09:27

"Președintele Trump i-a cerut vicepreședintelui Pence să se deplaseze în regiune pentru a ne reafirma angajamentul de a acționa împreună cu partenerii noștri din întreg Orientul Mijlociu pentru eradicarea extremismului care amenință speranțele și visurile generațiilor viitoare", a declarat Jarrod Agen, secretarul general adjunct american.

"Este regretabil faptul că Autoritatea Palestiniană se îndepărtează încă o dată de ocazia de a discuta despre viitorul regiunii", a continuat el. "Administrația rămâne hotărâtă în efortul său de a se ajunge la pace între israelieni și palestinieni, iar echipa noastră pentru pace va acționa din greu pentru a pune la punct un proiect", a mai spus oficialul SUA.

Un consilier al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat sâmbătă că acesta nu se va întâlni cu vicepreședintele Mike Pence, după decizia lui Donald Trump de a declara unilateral miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului.

"Nu va fi nicio întâlnire cu vicepreședintele american în Palestina", a declarat pentru AFP Majdi al-Khalidi, consilier diplomatic al președintelui Abbas.

În a doua jumătate a lunii decembrie, vicepreședintele Mike Pence este prevăzut să întreprindă un turneu în Israel și Teritoriile Palestiniene.

"Vicepreședintele este nerăbdător să se deplaseze în regiune pentru a se întâlni cu premierul (israelian, Benjamin) Netanyahu, și cu președintele (egiptean, Abdel Fattah) Al-Sisi", a subliniat Jarrod Agen.

Mai mulți responsabili din regiune au făcut și ei cunoscut că nu se vor întâlni cu Mike Pence, spre deosebire de programul stabilit inițial.

Papa Tawadros al II-lea al Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt și-a anulat sâmbătă întâlnirea cu vicepreședintele american, după ce, cu o zi înainte, Ahmed el-Tayeb, marele imam al Universității Al-Azhar, instituție influentă a islamului, anunțase o decizie similară.

Comentarii