Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

După Brexit, UE vrea să urgenteze primirea noilor state candidate la integrare

Astăzi, 5 februarie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de "impulsionare" a procesului de aderare la UE pentru statele care doresc să fie primite în Uniune.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2020 - 18:21

Procesul de aderare la UE trebuie "să fie mai credibil, cu o orientare politică mai puternică, mai dinamic și mai previzibil", stabilește documentul prezentat, miercuri, în fața Comisiei Europene.

„Extinderea Uniunii Europene către Balcanii de Vest este o prioritate de prim rang a Comisiei. Lucrăm pe trei fronturi: În primul rând, astăzi am propus măsuri concrete privind modalitățile de consolidare a procesului de aderare. Consolidăm și îmbunătățim procesul, însă obiectivul rămâne aderarea și obținerea calității de membru cu drepturi depline al UE. În al doilea rând - și în paralel, Comisia își menține cu fermitate recomandările de deschidere a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania și va furniza în curând o actualizare cu privire la progresele înregistrate de aceste două țări. În al treilea rând, în pregătirea summitului UE-Balcanii de Vest de la Zagreb din luna mai, Comisia va prezenta un plan de dezvoltare economică și a investițiilor pentru regiune", a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Comisia Europeană speră că statele membre UE vor adopta aceste propuneri, în paralel cu deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania, înaintea summitului Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, programat în perioada 6 - 7 mai 2020.

În pregătirea summitului, Comisia Europeană "va examina modalități de promovare a investițiilor, a integrării socio-economice și a statului de drept în regiunea Balcanilor de Vest", precizează un comunicat transmis de Reprezentanța la București a Comisiei Europene.

Comentarii

loading...