Dublinul respinge orice negocieri bilaterale cu Londra în vederea Brexitului

Dublinul respinge negocieri bilaterale cu Londra, iar Acordul din Vinerea Mare încheiat în 1998 cu privire la Irlanda de Nord nu este renegociabil, a declarat luni ministrul iraldez însărcinat cu Afaceri Europene Helen McEntee, relatează Reuters.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.01.2019 - 13:40

The Sunday Times a dezvăluit în weekend că premierul vrea să încheie cu Dublinul un tratat care să-i permită să scoată problema ”plasei de siguranţă” (”backstop”) din acordul Brexitului, unul dintre principalele motive ale respingerii acordului divorţului în Camera Comunelor, săptămâna trecută.

Un membru al micului partid unuinist nord-iralndez DUP, care susţine în Parlament Guvernul May, a apreciat, luni, că negocieri directe între formaţiunea sa şi Guvernul irlandez ar fi utile.

”Ceea ce nu putem face şi nu vom face, pentru că nu am făcut acest lucru de-a lungul întregului proces, este să ne angajăm în negocieri bilaterale cu DUP sau orice alt partid din Irlanda de Nord sau Regatul Unit. Este vorba despre negocieri între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit”, a declarat la radioteleviziunea irlandeză RTE Helen McEntee.

Theresa May urmează să-şi expună luni, de la ora locală 15.30 (17.30, ora României), în Camera Deputaţilor, ”planul B”, care urmează să se pronunţe asupra acestuia - prin vot - la 29 ianuarie.

Comentarii