21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalDrogurile cuprind din nou Europa după o pauză datorită pandemiei de COVID

Drogurile cuprind din nou Europa după o pauză datorită pandemiei de COVID

Conform unui raport publicat de agenția UE pentru droguri (OEDT), s-a înregistrat o revenire rapidă a ofertei și a consumului de droguri după întreruperile cauzate de COVID-19.

Potrivit raportului, disponibilitatea drogurilor rămâne la niveluri ridicate în întreaga UE. Cocaina a depășit nivelurile dinaintea pandemiei, notează Euronews.

Analiza apelor reziduale din 75 de orașe din 25 de țări – 23 din Uniunea Europeană, Turcia și Norvegia – a relevat „o creștere generală” de canabis, cocaină, amfetamine și metamfetamine.

Ecstasy (și ingredientul său activ, MDMA) este singurul drog „pentru care reziduurile au scăzut în majoritatea orașelor studiate”, adaugă raportul.

„Mesajul pe care îl putem reține din acest raport poate fi rezumat în trei cuvinte: peste tot, totul, toată lumea”, a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdeel.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile și continuă să apară substanțe noi și puternice. În prezent, aproape orice lucru cu proprietăți psihoactive poate fi un drog, pe măsură ce liniile de demarcație dintre substanțele licite și cele ilicite se estompează.”

Escaladarea producției de droguri de sinteză în UE arată dorința neobosită a grupurilor de crimă organizată de a profita de pe urma comerțului ilegal cu droguri, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Este deosebit de îngrijorător faptul că parteneriatele dintre rețelele criminale europene și internaționale au dat naștere la o disponibilitate record de cocaină și la producția de metamfetamină la scară industrială în Europa”, a declarat aceasta.

Cu toate acestea, în ciuda îngrijorărilor politice și publice tot mai mari legate de potențialul ca piețele darknet să devină o sursă mai semnificativă pentru obținerea de droguri ilicite, raportul a constatat că veniturile pentru acest tip de piețe la sfârșitul anului 2021 au scăzut dramatic, sub 30.000 de euro pe zi, în scădere de la 1 milion de euro pe zi înregistrat în cursul anului 2020, potrivit estimărilor.

Acest lucru se datorează probabil mai multor factori, inclusiv pandemia COVID-19, activitatea de aplicare a legii și perioadele lungi de întrerupere a activității, potrivit raportului.

Pe măsură ce restricțiile COVID-19 au fost relaxate în întreaga Europă, serviciile de tratare a drogurilor și alte servicii par, de asemenea, să fi revenit la „activitatea obișnuită”, potrivit raportului, la care se adaugă unele practici digitale inovatoare, adoptate în timpul închiderii.

În 2020, se estimează că în Uniunea Europeană au fost raportate 1,5 milioane de infracțiuni în materie de droguri, ceea ce reprezintă o creștere de 15 % față de 2010, mai mult de jumătate dintre aceste infracțiuni fiind legate de consumul sau deținerea pentru uz personal.

Între timp, în întreaga UE, numărul deceselor provocate de droguri a ajuns la 5.796 în 2020, vârsta medie la deces fiind de 41 de ani.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 220: Federația Rusă a blocat rezoluția ONU ce condamnă referendumurile

UPDATE , ora 10:36: Ihor Muraşov, directorul general al centralei Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat compania nucleare ucraineană de...

Unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa va limita numărul de pasageri până la începutul anului 2023

Aeroportul Schiphol din Amsterdam - unul dintre cele mai aglomerate din Europa - a anunțat joi că intenționează să continue să limiteze numărul de...
00:01:00

VIDEO: Soldații ucraineni au capturat orașul Lyman

Soldați ucraineni se urcă pe un vehicul și atașează steagul național la un panou în ceea ce pare a fi orașul Lyman din estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă