19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDrepturile omului in pericol de a fi subminate, nevoia unei reforme...

Drepturile omului in pericol de a fi subminate, nevoia unei reforme judiciare “vehemente” din CE

„Când statul de drept și independența judecătorilor sunt subminate, drepturile omului sunt subminate.” a transmis comisarul european, Dunja Mijatović
 
În raportul meu despre România, publicat în februarie, în care am abordat, printre altele, reforma sistemului judiciar care a fost conceput în grabă, am subliniat importanța menținerii independenței sistemului judiciar și am îndemnat autoritățile să dea efect recomandărilor din Comisia de la Veneția și GRECO. Am atras atenția asupra creării unei noi secții, în cadrul Procuraturii din România, a secției pentru investigarea infracțiunilor comise în cadrul sistemului judiciar și asupra restricțiilor privind libertatea de exprimare a magistraților.
 
Parlamentul a fost, de asemenea, preocupat de situația statului de drept și independența sistemului judiciar din România într-o rezoluție privind statul de drept în această țară, adoptată în noiembrie 2018.
 
 
Calea de urmat
 
Aceste evoluții arată că instituțiile europene nu au deplâns prea tare lipsa conformărilor cu recomandările, chiar daca acestea au depășit cu mult termenele de implementare.
Statele membre ale Consiliului Europei trebuie să respecte pe deplin standardele europene în acest domeniu și să mențină independența sistemului judiciar.
Judecătorii trebuie implicați și consultați în pregătirea legislației care îi privește și cu privire la funcționarea sistemului judiciar.
Judecătorii ar trebui să beneficieze de securitate și de protecție împotriva îndepărtării precoce din funcții sau a transferurilor involuntare.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă