Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Politica Externa. Comisar European pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic

Drepturile omului in pericol de a fi subminate, nevoia unei reforme judiciare “vehemente” din CE

„Când statul de drept și independența judecătorilor sunt subminate, drepturile omului sunt subminate.” a transmis comisarul european, Dunja Mijatović

Share

Redacția Online 0 comentarii

Actualizat: 04.09.2019 - 03:48

„Când statul de drept și independența judecătorilor sunt subminate, drepturile omului sunt subminate.” a transmis comisarul european, Dunja Mijatović
 
În raportul meu despre România, publicat în februarie, în care am abordat, printre altele, reforma sistemului judiciar care a fost conceput în grabă, am subliniat importanța menținerii independenței sistemului judiciar și am îndemnat autoritățile să dea efect recomandărilor din Comisia de la Veneția și GRECO. Am atras atenția asupra creării unei noi secții, în cadrul Procuraturii din România, a secției pentru investigarea infracțiunilor comise în cadrul sistemului judiciar și asupra restricțiilor privind libertatea de exprimare a magistraților.
 
Parlamentul a fost, de asemenea, preocupat de situația statului de drept și independența sistemului judiciar din România într-o rezoluție privind statul de drept în această țară, adoptată în noiembrie 2018.
 
 
Calea de urmat
 
Aceste evoluții arată că instituțiile europene nu au deplâns prea tare lipsa conformărilor cu recomandările, chiar daca acestea au depășit cu mult termenele de implementare.
Statele membre ale Consiliului Europei trebuie să respecte pe deplin standardele europene în acest domeniu și să mențină independența sistemului judiciar.
Judecătorii trebuie implicați și consultați în pregătirea legislației care îi privește și cu privire la funcționarea sistemului judiciar.
Judecătorii ar trebui să beneficieze de securitate și de protecție împotriva îndepărtării precoce din funcții sau a transferurilor involuntare.

Comentarii

loading...