Rusia și China și-au folosit dreptul de veto pentru a se opune condamnării regimului criminal al lui Assad.

Dreptul de veto în CS al ONU a devenit un obstacol în aplicarea rezoluțiilor

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a denunţat „abatoarele de fiinţe umane” în care s-au transformat Siria, Republica Democrată Congo, Burundi, Yemen şi Myanmar, în lipsa unor norme ferme de apărare a civililor.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

26.02.2018 - 22:44

Conflictele din aceste țări „au devenit cele mai prolifice abatoare umane din epoca recentă, deoarece nu am acţionat suficient pentru a împiedica aceste orori”, a susținut Zeid Ra'ad Al Hussein în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit la Geneva.

El i-a acuzat apoi pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU că sunt „responsabili de continuarea atâtor suferinţe”, prin utilizarea neloială a dreptului de veto.

„Atât timp cât se vor folosi de dreptul de veto pentru a bloca orice acţiune unitară ce ar putea reduce suferinţele extreme ale unor populaţii nevinovate, atunci ei - membrii permanenţi - trebuie să răspundă în faţa victimelor”, a afirmat Al Hussein.

Acesta a făcut apel la China, Rusia şi SUA „să li se alăture şi să pună capăt folosirii dăunătoare a dreptului de veto”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel, luni, ca rezoluţia recent adoptată de Consiliul de Securitate privind Siria, prin care se cere un armistiţiu de 30 de zile în scopuri umanitare, să fie „aplicată imediat”.

Cel puţin 20 civili au fost ucişi luni în regiunea Ghouta de Est în Siria, în noi raiduri aeriene şi tiruri cu rachetă ale regimului, care a folosit și clor gazos, în Al-Shefonya, unde s-au raportat numeroase cazuri de sufocare.

Rusia neagă că regimul Assad a folosit clor gazos, acum și în alte numeroase cazuri, folosindu-se de dreptul de veto pentru a se opune condamnării regimului criminal al lui Assad.

Comentarii