Dreapta revine la putere în Grecia

Alegerile legislative anticipate care s-au derulat duminică 7 iulie în Grecia au fost câștigate de Noua Democrație (ND), principalul partid de dreapta condus de Kiriakos Mitsotakis, care a obținut majoritatea absolută a locurilor în Parlament.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 10.07.2019 - 10:02

Conservatorii lui Kiriakos Mitsotakis au zdrobit formațiunea de stânga a premierului Alexis Tsipras la scrutinul de duminică în cadrul primelor alegeri după ce Grecia a  scăpat de faliment. Tsipras, de acum fost premier, și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Mitsotakis pentru victoria sa. Trei ani după ce a preluat conducerea partidului conservator, Noua Democrație, Kiriakos Mitsotakis, perceput ca un reformator, apropiat de mediile de afaceri, a promis „relansarea economiei” și „lăsarea crizei în spatele nostru”.  Formațiunea sa a obținut 40 % din sufragii contra 31,4 % pentru cea a lui Alexis Tsipras, Syriza, potrivit primelor rezultate. În Parlamentul elen, conservatorii vor deține 158 locuri din totalul de 300, în timp ce Syriza nu va păstra  decât 86 din cele 144 pe care le deținea în adunarea legislativă precedentă.  Rezultatele relevă o polarizare a peisajului politic grec între ND și Syriza. Kinal, coaliția de centru fondată pe ruinele partidului social-democrat, Pasok, este creditat- cu 5 -8%, dogmaticul partid comunist KKE, între 5 și 7 % iar partidul de extremă dreapta „Soluția greacă”, cu 3,8 % va avea 20 de locuri în Parlament.

Kiriakos Mitsotakis s-a prezentat luni în fața președintelui Republicii și, devenit oficial prim ministru îl va înlocui pe cel care a făcut campanie în 2015 asupra respingerii „vechiului sistem”, o noțiune care trimite la dominația exercitată de două partide asupra vieții politice elene după căderea  dictaturii coloneilor  în 1974 și la responsabilitatea acestor formațiuni în criza care afectat Grecia din 2010.  După 1974, trei familii și-au împărțit puterea în Grecia.  Din partea Noii Democrații, familiile Mitsotakis (Konstantin Mitsotakis, tatăl lui Kiriakos, a fost premier între 1990 și 1993) și Karamanlis. Din partea Pasok, familia Papandreu.Alegerea lui Kiriakos Mitsotakis, fiu de prim ministru, descendent al unei dinastii politice celebre, va însemna, potrivit media europene,  revenirea „familiocrației” în guvernul grec, o tradiție întreruptă de Alexis Tsipras.

Pentru Grecia, politica viitorului guvern are o importanță uriașă. Dacă a ieșit de sub tutela Bruxellesului în august 2018, rămâne sub supraveghere și trebuie să reducă  importante excedente  bugetare, de 3,5 % pe an, și deci va trebui să opereze tăieri pentru a respecta obligațiile. Noul premier, care în campanie a promis locuri de muncă,  pegătește diverse reforme, între care cea a asigurărilor. Alt subiect important este cel al imigrației, Mitsotakis dorind să descongestioneze insulele elene de migranți.

Pariul pierdut de Tsipras

Apărut într-o  Grecie în plin haos,doborâtă de criza datoriei și cura de austeritate impusă de creditorii săi, UE și FMI, tânărul lider al stângii radicale, Alexis Tsipras a creat speranță, în ianuarie 2015, unui popor consternat de falimente și de planuri sociale.  Apoi a făcut o răsucire, forțat să accepte un plan de salvare acompaniat de măsuri severe de austeritate pentru a împiedica țara să iasă din zona euro, ceea ce alegătorii nu i-au iertat. Avertizat de eșecul răsunător la alegerile europene și locale de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, Tsipras, al cărui mandat s-ar încheia teoretic  în octombrie,  a încercat o riscantă lovitură de poker convocând aceste alegeri anticipate la debutul verii, sperând să inverseze valul acestei nemulțumiri a grecilor. Un fost deputat al Syriza, a recunoscut însă că „noi am aplicat o politică de finanțe nepopulară și pro-bancară, o rețetă care a condus la uzură” iar partidul său a făcut „prea multe promisiuni” : „Noi am cultivat aceste promisiuni și electorii le-au cultivat la rândul lor și a avut loc o confruntare. Syriza a intrat în coliziune”.

La alegerile europene, Noua Democrație a obținut 33 % din voturi și primul loc la scrutin iar la alegerile locale a câștigat primăriile Atenei și Salonicului, primele două orașe ale țării. Regionalele au accentuat ascensiunea, cu 12 regiuni cucerite din cele 13 ale Republicii elene. Un adevărat tsunami politic al cărui principal artizan este Kiriakos Mitsotakis, 51 ani și tată a trei copii.

Comentarii