10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaDouă autobuze pentru evacuarea civililor dintr-un oraș ucrainean ar fi dispărut

Două autobuze pentru evacuarea civililor dintr-un oraș ucrainean ar fi dispărut

Două autobuze trimise pentru evacuarea civililor dintr-un oraș ucrainean atacat puternic de forţele ruseşti ar fi dispărut, anunţă BBC News, care citează un oficial militar.

Un oficial militar din Popasna, în regiunea Donbas, a declarat că unul dintre cele două autobuze, condus de voluntari, a fost atacat în interiorul oraşului.

Mikola Khanatov a spus că nu există nicio veste despre cel de-al doilea vehicul, un autobuz şcolar condus de un profesor de istorie din localitate.

Dintre cele trei autobuze trimise la Popasna, oraș ucrainean, două nu s-au mai întors și ar fi dispărut

Unul dintre voluntari, Galina Kroshka, a declarat că vineri au fost trimise trei autobuze la Popasna pentru a ajuta la evacuarea a sute de civili. Două dintre ele nu au reuşit să se întoarcă în oraşul Bakhmut, potrivit epicnews.ro.

„ Suntem foarte îngrijorați. Autobuzele noastre nu s-au întors și nici nu am mai avut vreun contact cu acestea de ieri”, a declarat Galina, care, împreună cu soțul ei, transportă civili, dar și ajutoare umanitare.

Popasna este o localitate intens disputată în ultimele săptămâni, dar există rapoarte potrivit cărora forțele rusești controlează acum aproape întregul oraș.

Nu există niciun acord între Ucraina şi Rusia asupra înfiinţării unui coridor umanitar care să permită evacuarea de civili blocaţi împreună cu soldaţi ucraineni în complexul metalurgic asediat Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, a atenţionat luni Kievul, informează AFP şi Reuters.

„Declar oficial şi public că, din nefericire, nu există niciun acord asupra unui coridor umanitar din Azovstal astăzi”, a scris pe Telegram vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, la scurt timp după ce Rusia a anunţat că va înceta ostilităţile pentru a permite evacuarea de civili.

„Este important să se înţeleagă cu un coridor umanitar se deschide în urma unui acord convenit de ambele părţi. Un coridor (umanitar) anunţat unilateral nu oferă securitate şi din acest motiv nu este un coridor umanitar”, a adăugat Vereşciuk, potrivit Reuters, conform agerpres.ro.

Un acord momentan între Ucraina și Rusia pentru evacuarea civililor din Mariupol a fost anunțat doar de Kremlin
Ministerul Apărării rus a anunţat că trupele sale vor opri ostilităţile pentru a permite civililor blocaţi împreună cu combatanţi ucraineni să părăsească complexul metalurgic asediat Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, luni începând de la 14.00 ora Moscovei (11.00 GMT). Ministerul a precizat într-un comunicat că fiecare civil blocat în combinat va putea pleca în orice direcţie doreşte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S-a stabilit grupa României la EURO 2024: Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B

Naţionala României şi-a aflat adversarii de la Campionatul European de anul viitor, găzduit de Germania. Tragerea la sorţi a început la ora 19.00, la...
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...

Erdogan nu ia în seamă apelurile administraţiei americane să rupă legăturile cu Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, transmite AFP, preluat...
Ultima oră
Pe aceeași temă