Foto: www.countryreports.org

Donald Tusk: Kosovo nu va intra în UE decât după ce își va "normaliza" relația cu Serbia

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a recomandat autorităţilor din Kosovo să îmbunătăţească relaţiile cu Serbia în vederea aderării ambelor state la Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Reuters citat de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.04.2018 - 12:46

Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo au făcut demersuri pentru a iniţia negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

”Fără o normalizare comprehensivă a relaţiilor cu Serbia şi fără implementarea deplină a acordurilor, nu este posibilă dezgheţarea relaţiilor bilaterale şi aderarea la UE. Ştiu că va fi greu, însă sunt optimist”, a declarat Tusk în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de Hashim Thaci, preşedintele statului Kosovo.

Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în anul 2008 şi a fost recunoscută de peste o sută de state, inclusiv de Statele Unite şi de majoritatea statelor membre UE. Serbia s-a opus independenţei Kosovo, însă a instaurat mecanisme de dialog cu Priştina pentru a rezolva disputa. Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei provincii Kosovo.

Oficialii europeni au stabilit ca termen anul 2025 pentru posibila admitere a celor şase ţări în Uniunea Europeană. Cu ocazia unui summit al Balcanilor de Vest programat în mai la Sofia, liderii UE ar urma să exprime susţinere pentru obiectivul admiterii în anul 2025 a Serbiei şi Muntenegrului.

Comentarii