Donald Tusk îi cere Cehiei să fie mai cooperantă cu Uniunea Europeană

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a îndemnat pe preşedintele ceh Milos Zeman, după ce a obţinut un al doilea mandat de preşedinte, să adopte o poziţie de cooperare cu Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 30.01.2018 - 13:11

"Am încredere că ţara ta va continua să joace un rol activ şi constructuiv în cadrul Uniunii Europene", a scris Donald Tusk, într-un mesaj de felicitare.

Fostul premier polonez şi-a subliniat propriile efoturi de a face Blocul comunitar să "răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor europeni", inclusiv să aducă o rezolvare problemei imigranţilor, în jurul căreia Zeman şi-a construit o parte din campania electorală.

Întrebat dacă instituţia europeană este afectată de victoria lui Milos Zeman, un purtător de cuvânt al Consiliului European a declarat că "nu sunt îngrijoraţi".

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu premierul ceh Andrej Babis, care este susţinut politic de Zeman în formarea unui nou guvern.

Zeman, catalogat ca fiind pro-rus, este împotriva imigranţilor şi l-a sprijinit pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, în 2016. Tot în 2016, acesta a cerut organizarea unui referendum privind prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii.

Comentarii