7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump trăiește pe planeta unde ghețarii nu se topesc, ci cresc...

Donald Trump trăiește pe planeta unde ghețarii nu se topesc, ci cresc în dimensiune

O declaraţie a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit căruia calotele glaciare ”stabilesc recorduri”, i-a uimit pe oamenii de ştiinţă luni, în contextul în care mare parte din cantitatea de gheaţă de pe mapamond se topeşte din cauza încălzirii globale, informează Reuters.

Donald Trump şi-a exprimat îndoiala cu privire la descoperirile legate de schimbările climatice în cadrul unui interviu acordat pentru postul britanic de televiziune ITV, difuzat duminică seară, în care liderul de la Casa Albă a spus că ”există o răcire şi există o încălzire”.

”Calotele glaciare trebuiau să se topească, să dispară până acum. Însă acum ele stabilesc recorduri. Sunt la un nivel record”, a declarat Donald Trump.

Expresia ”calote glaciare” este utilizată în general cu referire la gheaţa polară sau la vastele întinderi de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica. Acesta este de asemenea un termen tehnic folosit pentru a defini masele de gheaţă de dimensiuni mai mici de pe uscat, reprezentând prelungiri ale gheţarilor.

”Gheţarii şi calotele glaciare continuă să se topească la nivel mondial într-un ritm extrem de rapid”, a declarat Michael Zemp, director al World Glacier Monitoring Service, serviciul care monitorizează sute de gheţari de pe Terra.

Declaraţia lui Donald Trump din care s-ar putea înţelege că gheţarii şi calotele glaciare şi-ar mări dimensiunile ”este pur şi simplu greşită”, a susţinut Michael Zemp. ”Sau poate că el se referă la o altă planetă”, a adăugat Michael Zemp.

Topirea gheţii contribuie la creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor. Andrew Shepherd, profesor la catedra de Ştiinţe ale Pământului în cadrul Universităţii din Leeds, este de părere că ”în ciuda aparenţelor, el (Trump) şi-a ales cuvintele cu grijă”.

”El a fost atent să spună ‘stabilesc recorduri’ şi să nu specifice dacă acele recorduri sunt în creştere sau în coborâre. Şi, desigur, nu menţionează nici momentul, aşadar nu este clar la ce perioadă face referire”, a spus Andrew Shepherd.

În cadrul unei proiecţii realizate în urmă cu câţiva ani, intens contestată la acea vreme, anumiţi oameni de ştiinţă au declarat în mod eronat că gheaţa arctică ar putea dispărea în timpul verilor până în jurul anului 2015. Însă gheaţa din Antarctica a înregistrat o creştere record în iarna anului 2014, sfidând în mod aparent încălzirea globală, conform datelor satelitare ale Centrului american pentru zăpadă şi gheaţă (National Snow and Ice Data Center/NSIDC).

”Există, însă, motive variate aflate la baza acelei creşteri, în concordanţă cu încălzirea climei”, a explicat Jack Kohler din cadrul Institutului Polar Norvegian. Potrivit unor studii, schimbările curenţilor de aer ar putea împinge gheaţa mai departe în larg.

În Antarctica, extinderea pe termen lung a gheţii este posibil să se fi încheiat brusc. Suprafaţa de gheaţă se află în prezent la cel mai scăzut nivel pentru sfârşitul lunii ianuarie, conform înregistrărilor NSIDC, care datează din 1979. De asemenea, la celălalt pol al Terrei, gheaţa arctică s-a micşorat considerabil în deceniile recente şi înregistrează la rândul său cel mai scăzut nivel pentru acest moment al anului, se mai arată în informaţiile transmise de NSIDC.

Totodată, conform celei mai recente revizuiri întocmite în 2014 de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, ”calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica au pierdut din o parte din masa lor”, precizează Reuters.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă