Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Situație tensionantă în așteptarea atacului aliaților asupra regimului Assad

Donald Trump: „Rusia, pregătește-te! Rachetele vor veni!“

SUA și aliații săi, Marea Britanie și Franța, au lăsat timp Rusiei să-și pună la adăpost trupele din Siria, pentru a nu suferi pierderi în timpul atacului naval și aerian asupra regimului Assad. Însă Kremlinul a amenințat că va ataca și rachetele și locurile de lansare.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 11.04.2018 - 23:55

 
Ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate. Acesta a invocat o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Putin.

În acest context, președintele american, Donald Trump, a anunțat pe Twitter: „Rusia a amenințat că va doborî toate rachetele trase asupra Siriei. Fii pregătită, Rusia, pentru că  acestea vor veni, drăguțe, noi, deștepte! N-ar fi trebuit să fii parteneră cu un animal care-și gazează propriul popor și se bucură de asta!”

Asaltul asupra regimului Assad, vinovat de noul atac chimic, din Douma, care a ucis peste 60 de civili, mulți copii, aflați în adăposturi subterane, este pregătit pentru jumătatea lunii aprilie, când grupurile navale de luptă se vor afla pe poziții.

     Eurocontrol avertizează companiile aeriene

 Agenţia de Control al Traficului Aerian din Europa, Eurocontrol, a avertizat marţi companiile aeriene să fie prudente în zona din estul Mediteranei, din cauza posibilităţii lansării unor atacuri cu rachete având ca ţintă Siria în următoarele 72 de ore.

Eurocontrol a precizat că ar putea fi vorba atât de rachete lansate de la sol, dar şi de cele de croazieră şi că există posibilitatea întreruperii repetate a semnalului radio de navigare, îndemnând la „prudenţă în planificarea zborurilor”. 

Singurele zboruri comerciale care treceau deasupra Siriei, începând cu ora 01:15 miercuri dimineaţa, erau cele ale Syrian Air şi Middle East Earlines din Libia, conform site-ului de monitorizare a zborurilor, FlightRadar24.

Un avion de vânătoare aparţinând forţelor aeriene ruse a survolat fregata franceză Aquitaine la joasă altitudine, în partea de est a Mării Mediterane, o încălcare deliberată a reglementărilor internaţionale, a dezvăluit Le Point, o informaţie confirmată de Marina franceză. Fregata a fost survolată de către un avion de vânătoare rusesc, dotat cu armament.

Aquitaine, echipată cu 16 rachete de crozieră navale (MdCN) şi 16 rachete sol-aer de tip Aster 15, navighează în largul Libanului împreună cu mai multe nave americane în cadrul dispozitivului Chammal - partea franceză a operaţiunii militare aliate contra teroriștilor din Siria şi Irak.

     Se așteaptă comanda de la Casa Albă

Preşedintele american, Donald Trump, și-a anulat vizita din America Latină pentru a se putea concentra asupra situaţiei din Siria. SUA, Marea Britanie, Franţa și Israel continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, responsabil pentru nenumărate atacuri chimice.

Rusia şi coaliția condusă de SUA nu au reuşit să ajungă la un compromis privind un răspuns internaţional la atacul chimic din Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, blocându-și reciproc proiectele de rezoluție.

Rusia, care neagă existența unui atac chimic, în timp ce regimul Assad neagă doar responsabilitatea sa, voia o rezoluție care să formeze o echipă de investigație, dar care să nu inculpe pe nimeni, Moscova rezervându-și dreptul de a bloca publicarea rezultatului.

Bolivia a fost singura ţară care a susţinut Rusia în timp ce China s-a abţinut.

După vot, Karen Pierce, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a declarat: „Credibilitatea Rusiei ca membru al Consiliului este acum pusă la îndoială. Nu putem sta şi urmări Rusia în timp ce continuă să nu respecte normele globale care ne asigură securitatea, inclusiv a Rusiei, de câteva decenii. Ca membru, Marea Britanie va susţine pacea şi securitatea internaţională. Este datoria noastră morală”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, miercuri, că aproximativ 500 de oameni au prezentat simptome specifice expunerii la substanţe neurotoxice sau clor, după atacul chimic ce a avut loc în Douma, iar 70 de persoane au murit. “  

 

Comentarii

loading...