13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump reînvie programele paramilitare ale CIA

Donald Trump reînvie programele paramilitare ale CIA

În mandatul preşedintelui George W. Bush, în lupta împotriva terorismului declanşată după atentatele din 11 septembrie, s-a creat închisoarea Guantanamo, unde au fost duși suspecții de terorism, adesea fără să fie supuși în prealabil unui proces juridic.

Preşedintele Barack Obama a recurs la drone pentru eliminarea teroriştilor, acțiune mult criticată din punct de vedere moral și etic.

Actualul preşedinte, Donald  Trump,  a relansat un program al CIA bazat pe acţiunea forţelor speciale. Scopul unic este eliminarea jihadiştilor Al Qaeda şi ISIS.

Este vorba de o schimbare de strategie avizată de Mike Pompeo, fostul director al CIA, care în urmă cu câteva zile a fost numit în fruntea Departamentului de Stat. Un grup de paramilitari a fost însărcinat să vâneze cei mai periculoşi terorişti și să apere bazele Agenţiei aflate în zonele cu grad mare de risc.

Experţii estimează că operaţiunile vor creşte presiunea asupra formaţiunilor extremiste în lume. Pompeo a exprimat această poziţie de mai multe ori şi a desemnat Centrul de Activităţi Speciale (SAC)  pentru coordonarea misiunilor forţelor speciale, care a supervizat întotdeauna operaţiuni clandestine de acest tip.

Centrul SAC decide acţiunile, mobilizează echipele, conduce misiunile care se derulează în diferite părţi ale lumii. O sarcină care se integrează într-un mod sau altul în „munca” forţelor speciale în colaborare cu ţările aliate.

Grupul paramilitar CIA Ground Branch este compus din peste o sută de oameni, dar numărul ar putea creşte în următoarele luni. Alături de agenţi ai CIA, se află membri ai Delta Force, ai Navy Seals şi din alte corpuri de elită, reuniți în secțiunea Paramilitary Operations Officer ( PMOO).

Administrația Trump are în vedere și proiectul, abandonat în prezent, de privatizare a unei părţi a serviciilor secrete. O idee susţinută de câţiva antreprenori din sectorul de securitate, după modelul creat de fostul ofițer Navy Seal Erik Prince, fondatorul Blackwater, cunoscută acum ca Academi.

Prince face parte din anturajul lui Trump, care agreează miniarmatele de mercenari gata să acționeze acolo unde armata americană nu poate intra oficial. Se ştie că Pentagonul şi CIA s-au folosit de antreprenori privați care s-au ocupat de logistică, de supraveghere, dar şi de gestionarea programelor dronelor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă