11.7 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump despre Siria: „Zona de securitate a fost creată!”

Donald Trump despre Siria: „Zona de securitate a fost creată!”

“Mare succes la frontiera dintre Turcia şi Siria. Zona de securitate a fost creată!”, a transmis pe Twitter preşedintele american.

Trump a mai explicat că “acordul de încetare a focului a fost respectat şi luptele au luat sfârşit”, iar “kurzii sunt în siguranţă şi au lucrat foarte bine cu noi”, adăugând că şi “prizonierii Statului Islamic capturaţi se află siguranţă”.

“Anunţul” lui Trump vine în contextul în care Turcia a făcut cunoscut marţi seara că nu va relua ofensiva militară împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, întrucât acestea s-au retras din zonele de frontieră, iar preşedinţii rus şi turc au convenit asupra controlului comun asupra celei mai mari părţi din acest teritoriu.

Ofensiva turcă din nordul sirian a fost lansată după anunţarea la 6 octombrie a retragerii forţelor americane din zonă, retragere criticată în SUA de mai mulţi congresmeni ca echivalând cu abandonarea kurzilor, care au fost aliaţii Washingtonului în lupta împotriva Statului Islamic.

În urma armistiţiului de joia trecută dintre forţele turce şi miliţiile kurde, mediat de SUA, Trump a asigurat în cursul unui miting în Texas că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi “să se bată puţin, ca nişte băieţandri”.

Cele mai citite

Protest împotriva realegerii lui Vladimir Putin

Mii de persoane s-au prezentat duminică la secțiile de votare din Rusia pentru a participa la un protest politic pașnic, dar simbolic, împotriva realegerii...

Cea mai mare pensie din România a depăşit 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea...

ANPC demarează o serie de controale pe piața produselor de post

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a anunțat duminică, prin intermediul paginii sale de Facebook, că instituția va desfășura...
Ultima oră
Pe aceeași temă