15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump, criticat dur de guvernul de la Havana pentru „dispreţul...

Donald Trump, criticat dur de guvernul de la Havana pentru „dispreţul constant şi fără echivoc”

Într-un comunicat publicat cu ocazia unui turneu al secretarului de stat Rex Tillerson în regiune, Havana doreşte “să trimită un semnal de alarmă cu privire la gravitatea mesajului de aroganţă şi de dispreţ” lansat de şeful diplomaţiei americane înaintea deplasării sale la 1 februarie.

Într-un discurs, secretarul de stat american a tratat cu dispreţ Venezuela şi “regimul corupt şi ostil al lui Nicolas Maduro”, lansând un apel către America de Sud să ia exemplu de la SUA, Canada şi Uniunea Europeană, care au impus sancţiuni împotriva autorităţilor de la Caracas, informează Agerpres.

Cuba consideră că aceste declaraţii “alarmante vizează în mod deschis răsturnarea prin toate mijloacele a guvernului” aliatului său socialist şi prognozează că Washingtonul “va eşua în tentativele sale de a semăna diviziuni” pe continent.

În acelaşi timp, Havana şi-a exprimat regretul că Rex Tillerson şi-a permis un “nou amestec în afacerile interne cubaneze, cerând schimbări în interesul SUA pe tema procesului electoral” şi a alegerilor legislative prevăzute la 11 martie în insulă.

Aceste declaraţii “confirmă dispreţul constant şi fără echivoc pe care guvernul preşedintelui Donald Trump îl afişează faţă de naţiunile din America Latină şi Caraibe, pe care le desconsideră ori de câte ori are ocazia”, mai susţin autorităţile cubaneze.

“Este evident că nici preşedintele SUA, nici secretarul de stat nu cunosc America Latină şi Caraibele. Am fost un continent supus dominaţiei umilitoare a SUA. Dar America noastră s-a trezit şi nu va fi uşor să o faci să se aplece”, potrivit Havanei.

Subminate de la venirea la putere a preşedintelui Donald Trump, relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat anul trecut în urma cazului misterios vizând “atacuri acustice” care ar fi afectat sănătatea a 24 de diplomaţi americani aflaţi la post la Havana.

În ultimele luni, Donald Trump şi-a înăsprit şi mai mult discursul faţă de Cuba şi a abrogat o serie de dispoziţii destinate să relaxeze embargoul american, măsuri adoptate în timpul dezgheţului dintre cele două ţări, care s-a materializat prin reluarea relaţiilor diplomatice în vara anului 2015.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă