14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump cere Europei să primească pe teritoriul ei sute de luptători...

Donald Trump cere Europei să primească pe teritoriul ei sute de luptători ISIS. Ce țări sunt vizate

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a publicat un mesaj în care cere țărilor din Europa să reprimească pe teritoriul lor câteva sute de cetățeni europeni care fuseseră capturați în Siria, de către americani.

Donald Trump a cerut, sâmbătă seară, ca statele europene să primească înapoi și să judece circa 800 de persoane care au luptat de partea grupării Stat Islamic, ameninţând că, în caz contrar, Statele Unite le vor pune în libertate, relatează agenția dpa.

“SUA cer Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi altor aliaţi europeni să primească înapoi peste 800 de combatanţi ai ISIS pe care i-am capturat în Siria şi să-i judece”, a scris preşedintele Trump într-o serie de postări pe Twitter.

“Califatul este gata să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forţaţi să-i eliberăm. SUA nu vor să vadă cum aceşti combatanţi ai ISIS se întorc în Europa, care este locul în care se aşteaptă să meargă”, a adăugat Trump.

“Facem atât de mult şi cheltuim atât de mult. A venit timpul ca alţii să iasă în faţă şi să facă treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem după ce victoria asupra califatului va fi 100%!”, a mai postat el.

Postările sale pe Twitter intervin după ce vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a făcut apel la alte ţări să prea ştafeta în Siria în contextul în care trupele americane se retrag.

Cu prilejul Conferinţei pentru securitate de la Munchen, Mike Pence a declarat că SUA vor ca alte ţări să ofere militari şi alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei.

“Cerem altor naţiuni să ni se alăture şi să furnizeze resursele, sprijinul şi personalul necesare pentru a asigura zona şi a împiedica Stat Islamic şi oricare altă organizaţie extremistă să se ridice şi să-şi recucerească teritoriul”, a spus el.

Donald Trump a provocat îngrijorare în decembrie 2018, în momentul în care a anunţat, pe neașteptate, că SUA îşi vor retrage trupele din Siria. În acel moment, Donald Trump afirma că gruparea Stat Islamic (ISIS) este deja învinsă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă