21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump anunță că și-ar putea anula întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim...

Donald Trump anunță că și-ar putea anula întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un

Donald Trump a declarat, pentru postul Fox News, că întrevederea cu liderul autoritarist din Coreea de Nord ar putea avea loc în mai sau în iunie, dar a precizat: “Se poate întâmpla să plec rapid de la întâlnire, cu respect, dar s-ar putea ca întâlnirea nici măcar să nu aibă loc. Cine ştie!?”

“Tot ce vă pot spune acum este că ei (nord-coreenii – n.red.) vor să ne întâlnim”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Marţi seară, Donald Trump exprima disponibilitatea de a se întâlni “foarte curând” cu liderul Coreei de Nord, pe care l-a catalogat drept “foarte deschis” şi “foarte onorabil”. După întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron, Donald Trump a declarat că liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, vrea să fie organizat “cât mai curând” summitul bilateral.

La rândul său, liderul de la Casa Albă a subliniat că şi el este dispus să îl întâlnească “foarte curând” pe Kim Jong-Un. “Din ce am văzut până acum, (Kim Jong-Un -n.red.) a fost chiar foarte deschis şi foarte onorabil”, a spus Trump, citat de Associated Press şi CNN.

“Vom avea o întrevedere cu Kim Jong-Un şi se va întâmpla foarte curând. Ni s-a spus direct că nord-coreenii ar vrea ca întâlnirea să aibă loc cât mai curând posibil. Avem discuţii foarte bune”, a subliniat preşedintele SUA.

Donald Trump a reiterat că va abandona negocierile cu Phenianul dacă îşi va da seama că nu va obţine rezultate. “Poate că întrevederea va fi minunată. Poate că nu va fi. Dacă întrevederea nu va fi corectă şi rezonabilă şi bună, (…) voi părăsi masa negocierilor”, a atras atenţia liderul de la Casa Albă.

Coreea de Nord a acceptat principiul “denuclearizării complete” în schimbul unor garanţii de securitate, a anunţat recent preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In. Regimul de la Phenian a semnalat deja că suspendă testele atomice şi balistice.

“Coreea de Nord exprimă dorinţa denuclearizării totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio condiţie inacceptabilă pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar încetarea ostilităţilor politice faţă de Coreea de Nord şi garanţii de securitate”, a afirmat preşedintele sud-coreean.

Liderul de la Seul nu a exclus posibilitatea semnării unui tratat de pace în acest condiţii. Războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace. “Rămân încă multe obstacole. În primul rând, trebuie să avem un bun început prin summitul Coreea de Nord – Coreea de Sud, iar dialogul va trebui să continue după ce vom vedea rezultatele summitului americano – nord-coreean”, a spus liderul de la Seul.

Mike Pompeo, directorul în exerciţiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a întâlnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregăti viitoarea întrevedere cu preşedintele Donald Trump.

În discursul rostit la Adunarea Generală ONU în septembrie 2017, Donald Trump avertiza că va “distruge” Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma “misiunea sinucigaşă” de a ameninţa Statele Unite. “În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord”, ameninţa atunci Donald Trump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă