21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump acuză China de ”non combat” în privința extinderii focarelor de...

Donald Trump acuză China de ”non combat” în privința extinderii focarelor de coronavirus!

Președintele american a încetat să mai organizeze briefinguri de presă după ce consilierii săi l-au avertizat asupra faptului că nenumăratele sale conferințe – maraton, inclusiv comentariile sale larg ridiculizate pe tema dezinfectanților văzuți ca posibile tratamente pentru Covid-19, îi afectau negativ campania de realegere în fruntea administrației americane.

În ciuda acestui fapt, pauza de comunicare a președintelui Trump a durat doar pe perioada weekendului, luni Casa Albă anunțând că informarea zilei a fost anulată doar pentru a restabili ulterior ora la care aceasta era în mod programată.

În cadrul celei mai recente conferințe de presă, refuzând altfel să-și asume responsabilitatea pentru persoanele care au acționat la sugestia sa nesigură, săptămâna trecută, atunci când a vehiculat posibilitatea ca injectarea de dezinfectant să ajute pacienții cu Covid-19, Donald Trump a lansat un nou atac lipsit de echivoc asupra Chinei, afirmând că există în acest moment o mulțime de modalități prin care administrația americană studiază posibilitatea de a trage China la răspundere pentru declanșarea pandemiei mondiale de coronavirus.

Donlad Trump: ”Vom cere bani mulți Chinei! Nu am stabilit încă suma finală!”

“Facem investigații foarte serioase… Nu suntem mulțumiți de China. Credem că virusul ar fi putut fi oprit la sursă. Ar fi putut fi oprit rapid și nu s-ar fi răspândit în toată lumea!”, a declarat președintele american.

Trump a răspuns și întrebărilor legate de un editorial din presa scrisă germană, care solicita Chinei să plătească Germaniei despăgubiri de 165 miliarde de dolari pentru prejudiciile provocate de pandemie, sugerând că și Statele Unite vor solicita daune.

„Germania are în vedere niște lucruri pe care și noi le urmărim. Însă avem în vedere mult mai mulți bani decât cei la care se referă Germania. Încă nu am stabilit suma finală, dar pot să vă spun că este foarte substanțială!”, a spus Donald Trump.

La începutul săptămânii, consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a acuzat Beijingul că a trimis în Statele Unite truse de testare de o calitate scăzută, ba chiar și o serie de kituri contrafăcute pentru analiza anticorpilor în cazul pandemiei de coronavirus, în scopul de a profita de pe urma situației de urgență.

După primele reacții americane, din luna martie, ulterior unei serii de livrări controversate, guvernul Chinei a introdus reguli stricte, impunând ca toate echipamentele medicale și kiturile de testare să fie aprobate de administrația națională a produselor medicale și înregistrate înainte de a fi exportate. Cu toate acestea, după ce se pare că unii furnizori s-au plâns că este prea dificil să obțină licența internă necesară, regulile au fost relaxate în weekend, pentru aprobarea exporturilor fiind în prezent suficient acordul de conformitate, privind respectarea standardelor, venit din partea țării importatoare.

China reacționează: ”Donald Trump trebuie să înceteze jocul politic!”

Retorica americană împotriva Chinei s-a intensificat în ultima săptămână. În weekend, Politico a publicat detalii despre un memoriu ce conținea o strategie de atac a Partidului Republican, în cadrul căreia Donald Trump era sfătuit să țintească agresiv Beijingul în observațiile sale publice legate de pandemie. China a reacționat puternic, însă, negând orice preocupări ascunse în materia producerii sau răspândirii coronavirusului, marți, purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe al Chinei, Hua Chunying, cerând, de asemenea, Statelor Unite, „înceteze jocul politic”.

Ideea mizei ”egoiste” de campanie a fost ulterior dezvoltată de Global Times, o publicație tabloidă cu apariție zilnică, editată sub auspiciile cotidianului Popular Daily Party al Partidului Comunist Chinez, care comentează problemele internaționale din perspectivă naționalistă.

Global Times a scris la începutul săptămânii că realizările Chinei în lupta împotriva Covid-19 sunt incontestabil superioare celor înregistrate de Statele Unite ale Americii.

„Să pui în sarcina Chinei propriile frustrări legate de neîndeplinirea obiectivelor de stopare a focarelor de coronavirus este nevoia politică urgentă a guvernului condus de republican, pentru a câștiga viitoarele alegeri”, titra publicația editată de guvernul chinez, adăugând faptul că ”problema de viață și de moarte”, context în care Trump nu ar precupeți niciun efort pentru a distruge China și a mobiliza în favoarea sa întreaga opinie publică internațională.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă