Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Doi foști președinți se decorează

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a înmânat luni, la Kiev, 'Ordinul Libertăţii' - una dintre cele mai prestigioase decoraţii ucrainene - fostului lider francez Francois Hollande pentru rolul său în procesul de pace în estul Ucrainei, relatează AFP.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 01.10.2018 - 18:42

'Dragă François, este o mare plăcere şi o mare onoare pentru mine', a declarat Poroşenko, înmânându-i decoraţia fostului preşedinte francez, subliniind 'rolul său imens în apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale' a Ucrainei.

Preşedinte al Republicii franceze între 2012 şi 2017, Francois Hollande s-a implicat, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, în medierea procesului de pace între Kiev şi separatiştii proruşi.

Anunţul Kievului intervine după publicarea în Franţa în acest an a memoriilor lui Francois Hollande, în care evocă negocierile de pace din februarie 2015 de la Minsk, la care a participat împreună cu Angela Merkel, preşedintele Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.

În volumul 'Leçons du pouvoir' ('Lecţiile puterii'), Hollande afirmă că în timpul negocierilor Vladimir Putin a ameninţat că va 'zdrobi' forţele ucrainene, într-un schimb de replici dur cu Petro Poroşenko. Kremlinul a dezminţit însă aceste informaţii.

'De mai multe ori tonul creşte între Poroşenko şi Putin, care brusc se enervează şi ameninţă să zdrobească pur şi simplu trupele interlocutorului său. Ceea ce echivalează cu recunoaşterea prezenţei forţelor sale în estul Ucrainei. Îşi revine rapid', a afirmat Francois Hollande.

'Memoriile Dumneavoastră despre această perioadă rezumă foarte bine această misiune complicată', a declarat luni Poroşenko, cel care a citit cu voce tare în limba franceză mai multe fraze din cartea invitatului său.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i sprijină militar pe separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte cu vehemenţă.

Conflictul între separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

Comentarii

loading...