7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDodon agită spectrul alegerilor parlamentare anticipate

Dodon agită spectrul alegerilor parlamentare anticipate

În opinia lui Igor Dodon, şi socialiştii, şi reprezentanţii eşichierului de dreapta au fost şi sunt în opoziţie faţă de Partidul Democrat (PDM) care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este un lucru logic că două partide de opoziţie încearcă să ajungă la un numitor comun pentru a-şi uni forţele împotriva guvernării.

Totodată, preşedintele Republicii Moldova consideră că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare, iar în cazul unui scrutin anticipat de pierdut vor avea “cei de dreapta”.

Igor Dodon a atenţionat că, dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, nu va putea fi stabilită data alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc anul curent. Potrivit lui Dodon, mandatul actualilor aleşi locali va fi prelungit automat. “O interpretare a Curţii Constituţionale, teoretic, ar putea fi posibilă şi, cel mai probabil în luna mai, eu voi veni cu o astfel de solicitare’, a declarat şeful statului.

Referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate organizate în aceeaşi zi cu scrutinul local, Igor Dodon a subliniat din nou că “ar fi logic’ acest lucru, pentru că nu s-ar cheltui bani de două ori. “Dacă până pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern şi nu aprobă nicio lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile preşedintele ţării se adresează Curţii Constituţionale pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului”, a subliniat Igor Dodon.

Aceasta ar însemna că cel târziu la sfârşitul lunii iulie preşedintele va dizolva legislativul prin decret şi va anunţa ziua alegerilor parlamentare anticipate.

În ceea ce priveşte alegerile din Ucraina, Igor Dodon consideră că, indiferent care dintre cei doi candidaţi va ocupa fotoliul de preşedinte al statului vecin, relaţiile dintre Republica Moldova şi Ucraina vor fi bune.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă