11.7 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăInternaționalDiscuție între Erdogan și Putin. Decizie istorică referitoare la Siria

Discuție între Erdogan și Putin. Decizie istorică referitoare la Siria

“Astăzi, împreună cu Vladimir Putin, am încheiat un acord istoric pentru lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei, precum şi pentru reîntoarcerea de refugiaţi” în Siria, a declarat Erdogan în timpul conferinţei de presă.

Turcia şi-a suspendat joi ofensiva în nord-estul Siriei împotriva forţelor kurde din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în urma unui armistiţiu care expiră marţi la 19:00 GMT menit să le permită acestor forţe să se retragă din zonele frontaliere.

Potrivit lui Erdogan, acordul convenit cu Putin, aliat al regimului de la Damasc, vizează în special sectoarele din nord-estul Siriei în care YPG sunt prezente, însă unde ofensiva turcă nu a ajuns înainte de a fi suspendată.

Chemată în ajutor de YPG, armata regimului sirian s-a desfăşurat în aceste zone, care se sustrăgeau de ani de zile controlului său.

Retragerea forţelor kurde care urmează să se încheie marţi seara vizează o zonă lungă de 120 de km între localităţile Tal-Abyad şi Ras al-Ain, principalele ţinte ale ofensivei turce, în sectorul central din nord-estul Siriei.

Fiind vorba de banda frontalieră la est şi la vest de acest sector, forţele YPG trebuie “să se retragă de acolo în termen de 150 de ore începând cu 23 octombrie orele 12:00 (09:00 GMT), mai departe de 30 de kilometri, cu armele lor”, a afirmat Erdogan. “Fortificaţiile şi poziţiile organizaţiei vor fi distruse”, a adăugat el. “După 150 de ore, patrule turce şi ruse vor începe să fie desfăşurate la 10 km profunzime în vestul şi estul zonei operaţiunii Izvorul Păcii. Teroriştii din Tal Rifat şi Minbej vor ieşi din această zonă cu armele lor”, a adăugat el.

Cele mai citite

Naționala de fotbal feminin a României are un nou selecționer. Cine i-a luat locul lui Cristian Dulca

Federația Română de Fotbal a anunțat încheierea de comun acord a colaborarării cu Cristian Dulca, selecționerul naționalei de fotbal feminin a României în ultimii...

Imagini incendiare cu Andreea Bălan. Artista nu se dă la o parte nici la 39 de ani

Andreea Bălan se menține în formă la frumoasa vârstă de 39 de ani și le dă clasă multor domnișoare. Vedeta a "tras pe ea"...

Autoritățile de la Chișinău reacționează cu privire la un atac asupra regiunii transnistrene

Autoritățile de la Chișinău resping zvonurile privind un presupus atac cu drone asupra Tiraspolului, lansat din Ucraina, informează deschide.md, citând declarațiile reprezentanților Biroului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă