Kremlin (Foto: Exeter International)

Un diplomat român este expulzat din Rusia, ca represalii după sancţiunile decise contra Moscovei

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat, vineri, că un diplomat de la Ambasada României va fi expulzat din Rusia.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.03.2018 - 18:00

UPDATE 17,30: Ministerul rus de Externe a decis, vineri, şi expulzarea a trei diplomaţi ai Republicii Moldova, anunţă agenţia rusă de presă Sputnik.

-------------------------------------------------

UPDATE 17,20: Un diplomat de la Ambasada României este expulzat din Rusia şi trebuie să părăsească teritoriul acestei ţări în următoarele 30 de zile.

Ministerul Afacerilor Externe al României "confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury. MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional", a precizat, vineri după-amiază, un comunicat al MAE.

-------------------------------------------

Au fost convocaţi, vineri, la sediul Ministerului rus de Externe, reprezentanţi din ţările care au decis expulzarea diplomaţilor ruşi, în urma atacului neurotoxic din Anglia care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal.

Primii care au ajuns la sediul Ministerului rus de Externe de la Moscova au fost diplomaţii din Franţa, Germania, Italia, Polonia, Olanda, Croaţia, Belgia, Ucraina, Suedia, Australia şi Republica Cehă.

Ministerul rus de Externe a mai convocat diplomaţi din Albania, Letonia, Lituania, Macedonia, Croaţia, Suedia, Danemarca şi Grecia.

"Reprezentanţii vor primi note de protest şi vor fi informaţi cu privire la contramăsurile pe care le va lua Rusia", a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, printr-un comunicat.

Administraţia Vladimir Putin a decis vineri că va expulza aproximativ 150 de diplomaţi din zeci de ţări, inclusiv unul din România, ca reacţie la măsuri similare luate de mai multe state membre UE, SUA şi Australia.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non grata, fiind obligat obligat să părăsească teritoriul României.

Comentarii