Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Barack Obama

Dezvăluiri: Legăturile secrete dintre fosta Administrație Obama și gruparea Hezbollah

Un articol publicat pe site-ul Politico dezvăluie cum a evoluat relația dintre fosta Administrație Obama și conducerea Iranului și, mai ales, ce impact a avut această relație asupra grupării Hezbollah - susținută de Iran.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 25.12.2017 - 00:19

O misiune ambițioasă a serviciilor secrete americane, care doreau să taie sursele de finanțare ale Hezboolah, ar fi intrat, astfel, în contradicție cu interesul Administrației Obama de a semna un tratat nuclear cu Iranul.

Potrivit acestei investigații jurnalistice, Administrația Obama ar fi subminat chiar eforturile propriilor sale servicii secrete de a bloca traficul de droguri care finanța gruparea Hezbollah.

Operațiunea serviciilor secrete ale SUA, denumită "Proiectul Cassandra", a fost lansată în anul 2008, după ce Statele Unite au adunat dovezi care indicau că Hezbollah s-a transformat dintr-o organizație militară și politică concentrată în Orientul Mijlociu într-un adevărat "sindicat internațional al criminalității".

Unii investigatori americani au estimat că gruparea teroristă provenită din Iran obținea un miliard de dolari pe an din traficul de arme, din spălare de bani și din alte activități criminale.

investigația coordonată de SUA a durat opt ani și a implicat circa 30 de servicii secrete din SUA și din alte țări.

Dar pe măsură ce proiectul Cassandra a avansat, oficiali ai Administrației Obama au început să pună obstacole în calea lui. Când liderii proiectului Cassandra au cerut aprobarea unor investigații, urmăriri penale, arestări și sancțiuni financiare semnificative, oficialii Departamentelor Justiției și Trezoreriei le-au tergiversat aprobările sau chiar le-ar fi respins cererile.

"Deraierea" intenționată a "Proiectului Cassandra" a subminat și eforturile Statelor Unite de a determina cât de multă cocaină, provenită din diferite rețele afiliate Hezbollah, intră pe teritoriul SUA, susține articolul publicat de Politico.

Una dintre aceste filiere este cea din Venezuela, unde zeci de înalți funcționari civili și militari au fost cercetați timp de peste zece ani.

Recent, Administrația Trump l-a indicat chiar pe vicepreședintele Venezuelei drept aliat apropiat al Hezbollah și drept un susținător al traficului de droguri, subliniază Politico.

Comentarii