10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalDeprecierea lirei turcești s-a oprit temporar

Deprecierea lirei turcești s-a oprit temporar

În tranzacţiile din regiunea Asia Pacific, moneda turcească s-a depreciat luni dimineaţă la un minim istoric de 7,24 lire/USD, apoi s-a apreciat la 6,4 dar a revenit la 6,92 lire/dolar. Fluctuaţiile au fost provocate de anunţul Băncii Centrale şi de afirmaţia ministrului turc de Finanţe, Berat Albayrak, referitoare la adoptarea unui plan pentru bănci şi pentru economie.

De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.

Declinul lirei turceşti a afectat luni dimineaţă şi pieţele bursiere din Asia, a majorat cererea pentru dolari, franci elveţieni şi yeni, şi a dus la deprecierea randului din Africa de Sud.

Într-u interviu acordat publicaţiei Hurriyet, ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, a anunţat că este pregătit un plan pentru bănci şi pentru economie, inclusiv pentru IMM-uri, care sunt cele mai afectate de fluctuaţiile de curs valutar.

“Planul nostru de acţiune şi toate măsurile sunt pregătite”, a declarat Berat Albayrak, fără a furniza detalii suplimentare.

Dar analistul Timothy Ash de la BlueBay Asset Management a avertizat că planul ar fi trebuit să fie gata înainte de deschiderea pieţelor financiare din Asia.

Albayrak a declarat că disciplina bugetară va fi cea mai importanţă fundaţie pentru noua abordare economică a Turciei iar reglementările fiscale vor fi implementate pentru anumiţi indicatori dacă va fi necesar.

Albayrak a dezminţit orice sugestie că Turcia ar putea interveni asupra conturilor bancare denominate în dolari, spunând că este exclusă orice confiscare sau conversie a acestor depozite în lire turceşti. De asemenea, ministrul turc de Finanţe a descris deprecierea lirei ca fiind “semnul unui atac clar, a unei provocări”, imitând declaraţiile lui Erdogan – care este socrul său.

SUA şi Turcia, doi aliaţi din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai gravă din ultimele decenii criză din relaţiile lor. Săptămâna trecută, Washingtonul a iniţiat sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a reacţionat prin măsuri similare.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă