8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalDemocrații pierd teren în SUA pe mâna votului exprimat de alegătorii hispanici...

Democrații pierd teren în SUA pe mâna votului exprimat de alegătorii hispanici în statele cheie

Candidatul democrat Joe Biden părea joi să-și fi eliminat rivalul republican Donald Trump în urma alegerilor prezidențiale din SUA, însă „valul albastru” promis de sondaje în timpul campaniei nu s-a concretizat niciodată.

În timp ce sondajele par să fi fost invalidate de rezultate, analiștii au fost lăsați să se exprime în voie, încercând să identifice toate motivele posibile care l-au determinat pe președintele actual să sfideze, încă o dată, sondajele de opinie.

Pare aproape sigur în prezent faptul că votul populației latino a frânat consistent victoria clară a democraților. În Florida, votul pro-Trump a crescut cu mai mult de 3% în rândul hispanicilor, comparativ cu 2016, acesta fiind un factor crucial în câștigarea de către Trump a statului cheie pentru a doua oară la rând. Și în Texas, unii latino-americani, care votaseră covârșitor pentru democrați în 2016 și la alegerile intermediare din 2018, l-au ales de data aceasta pe Trump.

În mai multe districte din apropierea frontierei mexicane, votul hispanic pentru Trump a crescut cu 200% față de 2016, a raportat USA Today. Această deplasare spre dreapta este una dintre surprizele acestor alegeri și explică, în mare parte, de ce președintele a reușit să câștige în Texas. Cu siguranță, comunitatea hispanică a rămas în cea mai mare parte loială democraților. Biden a atras aproape două treimi din aceste voturi și nu ar fi putut câștiga Arizona fără ele. Cu toate acestea, eroziunea acestei baze de sprijin latino este una dintre cele mai mari lecții ale acestor alegeri.

„Nu mai putem discuta despre această comunitate ca pe un bloc monolit, pe care democrații obișnuiau să-l câștige din cauza retoricii anti-imigrație a unor republicani”, a declarat Richard Johnson, specialist în politică și profesor la Universitatea Queen Mary din Londra, pentru France 24.

Deși a insultat în câteva rânduri elementele comunității latino în timpul mandatului său, Trump a făcut și multe lucruri pentru a-i recâștiga, în comparație cu Biden, care a fost mai puțin activ pe acest front. Trump a deschis birouri de campanie în zonele puternic vorbitoare de spaniolă din orașele din Florida și Texas, ignorate de adversarul său, potrivit Washington Post. A ținut discursuri în închisorile cu mulți deținuți de origine hispanică și a vizitat bisericile comunității pentru a se prezenta ca un candidat cu valori tradiționale creștine.

În condițiile în care mulți cetățeni cu origini latino-americane sunt creștini practicanți și au poziții foarte conservatoare în probleme sociale precum avortul de pildă, Trump a reușit să convingă o parte dintre aceștia că Joe Biden este candidatul socialiștilor, o ideologie de care mulți dintre imigranți, inclusiv cei din Venezuela, fugiți de sub conducerea lui Maduro, au căutat să scape când au venit în Statele Unite.

Trecerea unora dintre alegătorii hispanici către partea republicană a politicii reprezintă o provocare pentru democrați. O transformare în cadrul acestei comunități îi va forța pe democrați să facă noi eforturi pentru a recâștiga acest electorat.

“Demografia americană i-a forțat pe republicani să facă un exercițiu de căutare a sufletului pentru o vreme. Importanța crescândă a minorității latino-americane înseamnă că ar trebui să-și reconsidere pozițiile cu privire la aspecte precum imigrația”, au explicat specialiștii.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă