10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDemocrația tunisiană, în criză după ce președintele a demis guvernul

Democrația tunisiană, în criză după ce președintele a demis guvernul

Tunisia s-a confruntat luni cu cea mai mare criză dintr-un deceniu de democrație, după ce președintele Kais Saied a demis guvernul și a înghețat parlamentul printr-o acțiune care părea a fi susținută de armată, dar a fost etichetată drept o lovitură de stat de către dușmani, inclusiv islamiști influenți, transmite Reuters.
Decizia președintelui tunisian vine pe fondul protestelor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei pentru a limita deplasările. Protestatarii au cerut în special “dizolvarea parlamentului”.
Conform Reuters, urmează luni de blocaj și dispute între Saied, un independent politic, prim-ministrul Hichem Mechichi și un parlament fragmentat, în timp ce Tunisia s-a scufundat mai adânc într-o criză economică exacerbată de pandemia COVID-19.
Președintele Parlamentului, Rached Ghannouchi, șeful partidului islamist moderat Ennahda, care a jucat un rol în coalițiile succesive, l-a calificat drept un atac asupra democrației și a chemat tunisianii să iasă în stradă în opoziție.
Luni dimineață, susținătorii părților rivale au aruncat cu pietre în fața parlamentului. Obligațiunile în valută ale Tunisiei au căzut.
Într-o declarație de duminică târziu, Saied a invocat constituția pentru a-l demite pe Mechichi și a decreta înghețarea parlamentului pentru 30 de zile, spunând că va guverna alături de un nou premier. El nu a spus încă când va fi numit noul premier.
Măsura a venit după o zi de proteste împotriva guvernului și a Ennahda, cel mai mare partid din parlament, după o creștere a cazurilor COVID-19 și furie din ce în ce mai mare din cauza disfuncției politice cronice și a stării de rău economic.
Criza din Tunisia reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea țării de la revoluția din 2011, care a declanșat „primăvara arabă” și a eliminat o autocrație în favoarea guvernării democratice, dar care nu a reușit să ofere o guvernare sau prosperitate sănătoase.
Saied, care a intrat în funcție în 2019, după ce a făcut campanie ca un flagel al unei elite corupte, incompetente, a respins acuzațiile că ar fi făcut o lovitură de stat. El a spus că acțiunile sale s-au bazat pe articolul 80 din constituție și le-a încadrat ca un răspuns popular la paralizia economică și politică care a împrăștiat Tunisia de ani de zile. Partidele cu cele mai multe locuri din parlament au declarat că articolul 80 nu sprijină demersul lui Saied.
Două dintre celelalte partide principale din parlament, Inima Tunisiei și Karama, s-au alăturat în acuzarea lui Saied de o lovitură de stat.
Saied a mai spus în declarația sa că a suspendat imunitatea legală a membrilor parlamentului și că preia controlul parchetului general.
El a avertizat împotriva oricărui răspuns armat la acțiunile sale. “Oricine trage un glonț, forțele armate vor răspunde cu glonțe”, a spus Saied, care are sprijinul unei game largi de tunisieni, inclusiv islamiști și membrii de stânga.
Conform constituției, președintele are responsabilitatea directă doar pentru afacerile externe și militare, dar după o șubrezire guvernamentală în campania de vaccinare, el a cerut armatei să se ocupe de gestionarea pandemiei.
 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă