Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Delegația Ucrainei s-a retras în semn de protest

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), cu 118 voturi pentru și 62 împotrivă, a aprobat revenirea delegației Rusiei în acest organism, cinci ani după anexarea Crimeii.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 28.06.2019 - 08:35

Decizia, intervenită după nouă ore de dezbateri care au divizat grupurile politice, a zdruncinat această instituție dedicată apărării drepturilor omului, democrației și statului de drept, distinctă de Uniunea Europeană. Consiliul Europei a fost creat în 1949, are 47 de state membre și este una din cele mai vechi instituții de apărare a drepturilor omului în Europa. Adunarea sa parlamentară este compusă din politicieni din parlamentele naționale ale țărilor membre. În urma sancțiunilor fără componentă economică impuse Rusiei în 2014 (ca privare a drepturilor de vot a reprezentanților ruși), după anexarea Crimeii și a războiului în Donbas, Moscova și-a suspendat participarea la APCE și din 2017 a încetat plata cotizației anuale de 28 milioane lire sterline. În mod regulat, Moscova amenința că va părăsi definitiv instituția cu sediul la Strasbourg. Acest risc principal, cu consecința de a priva cetățenii ruși de dreptul de a face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organism legat de Consiliul Europei, pentru a se proteja de abuzurile comise de poliția și sistemul judiciar rus, a motivat oratorii favorabili revenirii Rusiei, ca și vidul financiar creat prin eventuala sa plecare sau necesitatea menținerii unității unei organizații care sărbătorește 70 de ani de existență.

Fără să aștepte rezultatul votului, delegația rusă (18 membri) a decolat din Moscova în aceeași seară spre Strasbourg pentru a putea participa de miercuri la alegerea noului secretar general al organizației. În schimb, delegația Ucrainei la Consiliul Europei s-a retras în semn de protest după ce deputații ruși au fost autorizați să se reintegreze în acest organism. Delegații ucraineni au declarat că decizia de a permite Rusiei să revină în Consiliul Europei va fi percepută ca o concesie și va arăta ca o slăbiciune a -Europei față de abaterile ruse de la regulile internaționale iar președintele ucrainean, Vladimir Zelensky, s-a declarat dezamăgit.

După decizia de marți, establishmentul rus a evidențiat victoria diplomației Moscovei iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că, odată cu restabilirea drepturilor -sale de vot, Rusia va -rambursa datoria sa -Consiliului Europei. 

Comentarii